Restaurantele sub lupa Fisc-ului: 23.000.000 de lei amenzi în 2011

Embed:

Cu 112 milioane de lei s-a îmbogăţit Bugetul Statului anul trecut, datorită defalcărilor fiscale efectuate la întreprinderile de alimentaţie publică. Pe lângă aceasta, şi amenzile au adus 23 de milioane de lei. În urma unor raiduri, au fost depistate zeci de restaurante care nu eliberau bonuri sau introduceau în evidenţa contabilă doar o parte din profit.

În total, în Moldova activează peste 2.800 de restaurante, cafenele şi ospătării. Anul trecut, Fiscul a verificat aproape 600 dintre aceastea. În urma controalelor, au fost depistate 36 de întreprinderi de alimentaţie publică, care nu eliberau bonuri fiscale sau micşorau profitul zilnic.

"Din moment ce au nimerit în atenţia Fisc-ului, activitatea lor va fi monitorizată şi în continuare. Şi dacă vor continua să comită încălcări, vom purcede la alte metode de impozitare, adică prin surse indirecte", a atenţionat Leonid Morari, şef Direcţie control fiscal.

Contribuţia întreprinderilor de alimentaţie publică la formarea Produsului Intern Brut al Moldovei constituie mai puţin de 1%.

"Statistica prezintă nişte date generale. În ceea ce priveşte restaurantele, date statistice nu există. La moment, în Moldova nu se face o statistică ce ar prezenta date ce ţin nemijlocit de restaurante", a menţionat Stanislav Rusu, preşedintele Asociaţiei hotelurilor şi restaurantelor

Din luna ianuarie, amenda pentru refuzul de a elibera bonuri a crescut. La prima abatere se va percepe o amendă de 10 mii de lei. Pentru încălcarea repetată, amenda va creşte până la 25 de mii de lei, iar dacă aceleaşi nereguli vor fi atestate pentru a treia oară, amenda va fi de 50 de mii de lei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu