Responsabilii de la universităţi nu neagă existenţa corupţiei, însă pun la îndoială proporţiile fenomenului

Embed:

Corupţia este cea mai mare problemă din învăţământul universitar. Cel puţin asta demonstrează un studiu realizat de Centrul Naţional pentru Transparenţă şi Drepturile Omului. 

Responsabilii universităţilor care figurează în studiu nu neagă existenţa corupţiei, însă pun la îndoială proporţiile fenomenului. Totodată rectorul Academiei de Studii Economice, Grigore Belostecinic, recunoaşte că unii dintre colegii săi nu doar că au tolerat, dar au promovat corupţia.

"Anul trecut a fost concediat la ASEM un profesor, pentru luare şi dare de mită. Cazul a fost fixat de camerele de luat vederi şi nu a avut cum să nege. Problema cea mare este că lipsesc dovezi, studenţii deseori tăinuiesc ei singuri acest lucru, de multe ori le este convenabil", a spus rectorul Academiei de Studii Economice, Grigore Belostecinic.

Prorectorul pentru activitate didactică de la Universitatea de Stat din Moldova, Otilia Dandara, consideră rezultatele studiului incomplete.

"Lipseşte în acest studiu o variabilă foarte importantă. Este necesar ca studentul respectiv să fie întrebat de câte ori a fost şi a denunţat astfel de fapte corupţie, cel puţin în ultimii 3 ani. Nu cunosc situaţii când să avem demersuri şi să zică cutare profesor ne-a cerut ceva", a menţionat prorectorul Universităţii de Stat din Moldova, Otilia Dandara.

Potrivit datelor Centrului Naţional Anticorupţie, în 2013 au fost pornite două cauze penale pentru acte de corupţie în învăţământ. În ultimii trei ani numărul cazurilor de corupţie în acest domeniu depăşeşte 70.

 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu