Republica Moldova şi Lituania, parteneriat strategic în domeniul apărării

Lituania a fost mereu alături de Republica Moldova şi ne-a sprijinit cu acţiuni concrete direcţionate spre dezvoltarea, modernizarea şi reformarea sistemului de apărare din ţara noastră. Declaraţia a fost facută de ministrul apărării Eugen Sturza la întrevederea cu omologul său lituanian, Raimundas Karoblis, care a avut loc la Vilnius. La fel, au avut loc discuţii pe domeniul apărării între Secretarul de stat în domeniul politicii de apărare şi cooperare internaţională Dumitru Mînzărari şi omologul său lituanian Vytautas Umbrasas.

Ministrul Apărării a mulţumit, în acest sens, Guvernului Lituaniei pentru asistenţa substanţială acordată Armatei Naţionale a Republicii Moldova în domenii importante, cum ar fi învăţământ militar, expertiza în elaborarea documentelor strategice şi instruire comună în cadrul exerciţiilor multinaţionale desfăşurate în Ucraina, Bulgaria, România, Germania şi alte ţări.

Eugen Sturza a menţionat că Lituania rămâne a fi un exemplu pentru Republica Moldova în ce priveşte sistemul de apărare şi a spus că ţara noastră contează pe experienţa partenerilor lituanieni, în special acum când Armata Naţională se află într-un amplu proces de reformare şi profesionalizare.

La rândul său, ministrul lituanian al apărării a confirmat disponibilitatea de a continua planul bilateral de cooperare deja impunător, dar şi a reiterat deschiderea de a discuta şi implementa noi proiecte în domeniul apărării cu Republica Moldova. Domnia sa a mai accentuat interesul Lituaniei pentru promovarea proiectelor comune în cadrul Parteneriatului Estic, prin intermediul fondurilor de încredere ale Alianţei Atlanticului de Nord în scopul avansării suportului pentru consolidarea Armatei Naţionale a Republicii Moldova.

Cei doi oficiali au mai discutat despre situaţia regională de securitate şi măsurilor de contracarare a războiului hibrid. Miniştrii au convenit asupra continuării discuţiilor pe aceste subiecte importante între specialiştii celor două ministere.

În Lituania, ministrul Sturza a mai avut întrevederi cu Viceministrul afacerilor externe, Darius Skusevicius, Preşedintele comisiei pentru securitate naţională şi apărare din cadrul parlamentului lituanian, Vytautas Bakas, şi a vizitat centrul de excelenţă NATO de securitate energetică şi centrul naţional de securitate cibernetică din Vilnius.

Ministrul Apărării s-a aflat în Lituania în perioada 18-19 mai curent.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu