Republica Moldova și Belarus pledează pentru dezvoltarea parteneriatului strategic bilateral pe toate dimensiunile

Relațiile de cooperare între Republica Moldova și Belarus sunt într-o permanentă ascensiune, fapt care permite celor două state să inițieze noi forme de parteneriat strategic în toate domeniile de colaborare bilaterală. Constatarea a fost făcută de miniștrii afacerilor externe ale celor două state, Tudor Ulianovschi și Vladimir Makei, în cadrul întrevederii de astăzi de la Chișinău.

În context,  ministrul Tudor Ulianovschi a punctat că stabilirea unui dialog politic și social-economic eficient între Republica Moldova și Belarus permite dezvoltarea unor relații de parteneriat atât la nivel bilateral, cât și regional și internațional.

În opinia șefului diplomației moldovenești, un exemplu elocvent în această direcție este și vizita actuală a Președintelui Republicii Belarus, Alexandr Lukashenko, în țara noastră, în cadrul căreia urmează a fi semnate un set de acorduri bilateral în mai multe domenii, inclusiv sănătate, justiție, etc.

Ministrul Ulianovschi a apreciat drept eficientă și cooperarea dintre între Republica Moldova și Belarus în cadrul diferitor structuri internaționale, inclusiv, în cadrul Parteneriatului Estic și Inițiativa Central Europeană, aspectul multilateral al căruia oferă spațiu suficient pentru aplicarea principiului incluziunii și diferențierii.

"Considerăm că anul trecut, președinția Belarusului în Inițiativa Central Europeană a avut succes și, de asemenea, a contribuit la consolidarea organizației și la identificarea de noi domenii de cooperare. În acest sens, salutăm utilizarea potențialului de cooperare macro regională", a accentuat ministrul Ulianovschi.

Dezvoltarea eficientă a relațiilor moldo-beloruse a fost înalt apreciată de ministrul de Externe al Republicii Belarus, Vladimir Makei, care a menționat că țara sa este interesată în extinderea relațiilor bilaterale în toate domeniile, inițierea unor proiecte cu participarea agenților economici din ambele state în toate domeniile social-economice și de alt ordin.

"Noi suntem interesați în extinderea relațiilor bilaterale cu Republica Moldova, dezvoltarea unui dialog constructiv care va aduce beneficii pentru popoarele ambelor țări", a spus șeful diplomației de la Minsk.

În cadrul discuţiei a fost agreată necesitatea menţinerii dinamicii înalte a cooperării moldo-belaruse. În acest context, s-a convenit organizarea următoarei runde de consultări interministeriale la nivel de secretari de stat la Chişinău, până la finele anului 2018.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu