Republica Moldova nu beneficiază de scutiri de taxe din partea SUA

Republica Moldova nu mai beneficiază de scutiri de taxe la exporturile în Statele Unite. Asta după ce SUA au eliminat preferințele comerciale acordate mai multor ţări, printre care România și Ucraina. Despre asta nu ştie însă nimic nici premierul Ion Chicu şi nici ministrul de Externe.

"Toată informația pe relațiile externe noi o primim de la Ministerul de Externe, dacă nu a primit Ministerul de Externe, nu a ajuns nici la Guvern. O să vedem despre ce este vorba în cazul dat cu SUA. Din păcate schimburile comerciale cu SUA rămân la un nivel foarte, foarte redus şi propunem să le extindem", premierul Chicu.

"Eu bunăoară nu ştiu, nu cunosc aşa ceva", a zis Aureliu Ciocoi, ministrul Afacerilor Externe.

Ministrul Economiei, Anatol Usatîi cunoaşte subiectul, dar se pare că nu l-a informat şi pe prim-ministru.

"MINISTRU: Ieri în cadrul întrevederii cu domnul Ambasador al Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, domnul Derek Hogan, nouă ne-a fost înmânată această scrisoare. Pregătim reacţie.
REPORTER: Ce pierderi am putea avea?
MINISTRU: Nu aşa, ca să fie afectat cumva în mod advers exporturile din Republica Moldova.
REPORTER: Ce exportăm noi în prezent?
MINISTRU: Foarte puţin. Deatîta, vă spun, noi trebuie să pregătim toată informaţia."

Autoritățile americane au revizuit legislația privind remedierea schimburilor comerciale, care nu a mai fost modificată din 1998. Republica Moldova a fost eliminată de SUA din lista țărilor scutite de taxe la export, pentru că, în 2001, când a aderat la Organizația Mondială a Comerțului s-a autodeclarat drept stat dezvoltat. Din această cauză, autoritățile americane nu văd de ce ar trebui să ofere ajutor acestor ţări. Potrivit Biroului de Statistică, din ianuarie până în noiembrie 2019 în SUA au fost exportate produse în sumă de peste 22 de milioane de dolari.
loading...

Lasă un comentariu