Republica Moldova are sau nu nevoie de o idee naţională?

Embed:

Independenţă economică, limba română drept limbă oficială şi unirea cu România. Acestea sunt ideile naţionale pentru unii moldoveni. Pe de altă parte alţii cred că poporul nostru nu are nevoie de o idee naţională, iar libertatea individuală ar trebui să fie o prioritate pentru fiecare cetăţean al ţării noastre. Subiectul a fost discutat la emisiunea Vox Publika.

Unii invitaţi cred că principala idee naţională, ce ar trebui promovată, este unirea cu România.

"Ideea naţională trebuie să fie ideea unităţii naţionale, unităţii româneşti şi spre asta trebuie să mergem cu întreaga societate, şi eu cred că acest lucru se va realiza", a precizat preşedintele PNL, Vitalia Pavlicenco.

"Republica Moldova este creată de pactul ribentrop-molotov, deci ea nu are niciun viitor. Singurul viitor este unire cu România", a conchis bloggerul, Vitalie Lisnic.

Alţii recunosc faptul că vorbim limba română, dar declară ca acest lucru nu este o dovadă că suntem români.

"Noi vorbim limba română, dar asta nu înseamnă că noi suntem români. Nu ar trebui să punem limba ca acel element ce ne uneşte", a  afirmat Boris Parfentiev, profesor universitar.

"Statul acesta va trebui să facă un buget şi să gestionaze bine acest buget. Iată unde trebuie să fie ideea naţională", a  spus Valentin Constantinov, doctor în istorie.

Există şi voci care cred că poporul nostru nu are nevoie de o idee naţională.

"Nu cred că avem nevoie de o idee naţională. Trebuie să fie libertate individuală. Cred că indifferent că suntem în Moldova sau în altă parte, trebuie să fim respectaţi indiferent de limba vorbită şi de confesiunea de religie", a precizat Oleg Brega ,prezentator Inamicul Public.

97 la sută dintre telespectatorii, care au participat la televoting, consideră că moldovenii au nevoie de o idee naţională. Doar trei la sută cred altceva.

 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu