Republica Moldova ar trebui să se numească ţara celor "99 de cumetrii"

Embed:

R. Moldova ar trebui să se numească ţara celor ”99 de cumetrii”. De această părere sunt invitaţii emisiunii Fabrica, care au discutat despre cumetrismul politic într-o ţară în care oamenilor le place să aibă câţi mai mulţi naşi, fini şi alte relaţii de rudenie.

"O dată cu venirea democraţiei, în Republica Moldova a venit şi o mare tragedie. Acesta se numeşte cumetrism. Într-o ţară mică ca a noastră e imposibil să nu ai cumetrii sau verişori.  Moldova ar trebui să se numească ţara celor ”99 de cumetrii”, a declarat directorul Teatrului Satiricus, Sandu Grecu.

Potrivit lui Ion Dron, preşedintele Centrului de Iniţiativă şi Monitorizare a Autorităţilor Publice, acest conflict între relaţiile de rudenie există şi nu este altceva, decât o problemă juridică şi administrativă. "Relaţiile de muncă se sprijină pe principiile egalităţii şanselor. Important este ca să se ştie până unde să se ajungă cu acest cumetrism. Nu ar fi o problemă dacă miniştrii care sunt şi cumetrii între ei, ar fi promovaţi pe criterii profesionale", a menţionat acesta.

Invitaţii emisiunii sunt de părere că, nu e o problemă să ai relaţii de rudenie, însă este necesar să se dea dovadă de moralitate şi să se ia în consideraţie criteriile de profisionalism, atunci când cineva este angajat într-un domeniu sau altul.

"Compatibilitatea este foarte importantă într-o afacere, dar şi în politică. Această compatibilitate este semnificativă şi pentru acel ministru care îşi formează echipa. Ceea ce este greşit în Moldova este faptul că, nu se ţine cont de poziţia profesionalismului. În capul compatibilităţii este profesionalismul. Oamenii trebuie apreciaţi pentru profesionalism, devotament şi exigenţă", a specificat Grecu.

"O persoană care poate avea calităţile necesare pentru a fi numit în funcţie, o ratezi fiindcă ordinea criteriilor este alta. Relaţiile interpersonale au un rol foare mare. Ce trebuie să faci în Moldova ca să ai succes? Sunt banii pe primul loc, apoi este vorba de relaţii, iar de la locul cinci încolo se pune accent şi pe calităţile individului.", a adăugat directorul IMAS,  Doru Petruţi.

În politică, fenomenul cumetrismului este la ordinea zilei. Deşi se critică reciproc, autorităţile, în viaţa de dincolo de camerele de luat vederi sunt naşi, nepoţi, cumetri.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu