Republica Moldova a urcat o poziție în topul celor mai competitive ţări din lume

Republica Moldova a urcat o poziție în topul celor mai competitive ţări din lume, elaborat de Forumul Economic Mondial (WEF), până pe locul 88 din cele 140 economii analizate, informează moldpres.md cu referire la Raportul Competitivităţii Globale 2018-2019 lansat astăzi la nivel global, inclusiv la Chişinău.

Cu un scor de 55,5 puncte, valoarea maximă absolută fiind de 85,6 puncte, Republica Moldova și-a îmbunătățit performanța față de anul trecut, în pofida evoluției impresionante din 2017 și respectiv a gradului de comparație înalt, când a urcat 11 poziții. Economia moldovenească se plasează în top imediat după Ecuador și Tunisia și devansează Iran, Botswana și Bosnia și Herțegovina, care se află pe următoarele locuri.

Potrivit studiului WEF, Republica Moldova este devansată de ţările din regiune, Ucraina şi România, care au fost plasate respectiv pe poziţiile 83 și 52. Înaintea Moldovei se află state membre ale CSI precum Federaţia Rusă (43), Kazahstan (59), Georgia (66), Azerbaidjan (69), Armenia (70).

Însă, chiar dacă aceste țări se află în top mai sus decât Republica Moldova, performanța unora dintre ele s-a înrăutățit față de anul 2017. Astfel, Federația Rusă a coborât de pe locul 38 pe 43, iar Azerbaidjan a înregistrat o cădere de pe 35 pe poziția 69. Mai puțin competitive sunt economiile unor țări ca Republica Kîrgîzstan, care ocupă poziţia 97 și Tadjikistan, plasată pe locul 102.

După valoarea înregistrată la cei 12 "piloni", luați în calcul la elaborarea clasamentului, poziţia Republicii Moldova a fost influenţată negativ de variabilele care determină mediul macroeconomic, poziţia 95 faţă de 81 în anul 2017.

Republica Moldova a înregistrat punctaje mai bune la capitolul pregătirea tehnologică (poziţia 48, față de 53 în 2017, dinamismul afacerilor (69 comparativ cu 120 în anul trecut), eficienţa pieţei bunurilor (70), eficienţa pieţei muncii (71), educație și abilități (73), infrastructura (79).

Cel mai slab punctaj (30,2), Republica Moldova l-a obţinut la capitolul capacitatea inovațională și s-a situat la acest indicator pe ultimul loc în Europa Centrală şi de Est. Poziţia Moldovei a fost influenţată negativ și de gradul de sofisticare a pieţei financiare, poziţia 128.

În topul celor mai competitive state din lume au fost plasate Statele Unite ale Americii, Singapore, Germania, Elveția și Japonia.

Conform metodologiei WEF, Indicele Global al Competitivității este calculat în baza a 110 indicatori, repartizați în 12 grupe, pe o scară de 10 puncte. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu