Reproşul pe care i l-a făcut Timofti lui Putin la summitul CSI este justificat. Unii analişti politici laudă curajul preşedintelui

Embed:

Reproşul pe care i l-a făcut preşedintele ţării, Nicolae Timofti, liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, la Summit-ul CSI de la Minsk, este justificat. De această părere sunt analiştii politici de la Chişinău, care salută faptul că şeful statului l-a avertizat pe Putin cu o posibilă ieșire a Moldovei, din cauza embargoului impus de Rusia la importul vinurilor.

În pofida presiunilor Moscovei, preşedintele Nicolae Timofti a demonstrat că Moldova îşi promovează ferm vectorul de integrare europeană, spun analiștii. În opinia lor, ţara noastră a intrat deja în faza de ieşire din CSI.

"Principalul scop al acestei organizaţii şi aflării Moldovei în comunitate este relaţiile comerciale favorabile cu statele membre. În condiţiile în care nu mai există acestea, domnul Timofti, dar şi mulţi alţi lideri din ţara noastră, îşi pun întrebarea dacă mai este oare nevoie să mai fie în această comunitate", a declarat expertul în politică externă, Nicolae Afanas.

Experţii reiterează că prevederile Acordului de Asociere cu UE nu contravin relaţiilor economice cu ţările din cadrul CSI.

"Pe domnul Putin îl considerăm o personalitate puternică. Prin astfel de căderi emoţionale şi prin declaraţii că Acordul de liber schimb ar putea periclita economia Federaţiei Ruse mi se par nefondate şi ridicole", a spus expertul economic Vitalie Rapcea.

Publika.md aminteşte că, preşedintele moldovean şi-a exprimat, vineri, în cadrul Summit-ului CSI, regretul pentru atitudinea Rusiei față de semnarea de către Moldova a Acordului de Asociere cu UE. El i-a reproșat omologului său rus introducerea interdicțiilor la importul mai multor produse moldoveneşti.

La rândul său, Putin s-a arătat nemulţumit de faptul că autoritățile de la Chișinău nu consultă oficialii ruși în privinţa asocierii cu Uniunea Europeană. Duelul verbal a ajuns în atenţia presei internaţionale, care a mai scris că cei doi şefi de stat au fost la un pas de a se lua la bătaie.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu