Reprezentantul Rusiei pentru reglementarea transnistreană a vizitat satul Varniţa. Oficialul a discutat despre problemele sătenilor

Embed:
Reprezentantul special al Rusiei pentru reglementarea transnistreană, Serghei Gubarev, a vizitat satul Varniţa din raionul Anenii Noi, acolo unde localnicii întâmpină tot mai multe dificultăţi din cauza unui aşa-zis decret al liderului de la Tiraspol.

Printre acestea se numără probleme privind libera circulaţie şi perfectarea actelor cadastrale. Recent, Krasnoselski a semnat un document în care precizează că satul Varnița, din raionul Anenii Noi, se află temporar sub controlul Republicii Moldova, iar funcțiile de administrare sunt exercitate de pretinsele structuri locale din satul Protea-gai-lovca. La iniţiativa vice-premierului pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, oficialul rus a vorbit cu mai mulţi locuitori ai acestui sat pentru a se convinge că problemele trebuie să fie soluţionate cât mai curând. Deşi Serghei Gubarev a refuzat să facă declaraţii pentru presă, autorităţile de la Chişinău spun că întrevederea a fost una constructivă şi va permite rezolvarea problemelor localităţii.

"Am venit la Varniţa ca să convingă că imediat după emiterea aşa-numitor decrete situaţia totuşi s-a înrăutăţit. Noi am decis să continuăm aceste lucruri să fie discutate nu doar în grupuri de lucru, dar şi în formatul "1+1" şi "5+2". Este important ca domnul Gubarev să meargă cu opinia pe care şi-a format-o în cadrul unui dialog care mi s-a părut foarte constructiv cu localnici", a declarat Cristina Lesnic, vicepremier pentru Reintegrare.

"Reprezentanţii Chişinăului în Comisia Unificată de Control insistă să discute acest subiect la mai multe şedinţe, doar ca partea transnistreană şi cea rusă refuză să facă acest lucru. Potrivit autorităţilor constituţionale, asemenea acţiuni ale administraţiei nerecunoscute contravin acordului din 1992 privind soluţionarea paşnică a conflictului de la Nistru."

Cu probleme se confruntă şi cei care duc producţia agricolă la piaţă din oraşul Tighina. Ei sunt obligaţi să solicite certificatul permisiv de la autorităţile nerecunoscute de la Tiraspol. În aceasta situaţie s-a pomenit şi Vladimir Meleca. Bărbatul are două sere, în care creşte legume.

"Trebuie să ai actul de la primărie. Nu, deja actul acesta nu mai este bun, nu este recunoscut documentul că Varniţa "nu este Republica Moldova", că Varniţa este a lor. Ne fac probleme ca să ne ducem să luăm din altă parte, că nu este legal", a spus Vladimir Meleca, locuitor al satului Varniţa.

Sunt şi cazuri ieşite din comun. Gheorghe Drîga în vârsta de 79 de ani a fost dat în judecată de aşa-zisele autorităţi de la Tiraspol pentru că nu ar fi plătit în bugetul regiunii impozitul pe imobil. Asta deşi casa lui se află în satul Varniţa, oficial controlat de autorităţile constituţionale.

"Sunt bani pe care eu trebuia să achit pentru medicamente, nu am cu ce să-mi cumpăr aceste medicamente. Mi-au spus că mi-au trimis asta doar pentru ca să fie, dar e ieşit că eu deja am plătit 400 de ruble. În total sunt 11 mii 700 de ruble transnistreni", a zis Gheorghe Drîga, locuitor al satului Varniţa.

Primarul de la Varniţa confirmă că nu este singurul caz de acest fel.

"Am bătut la toate instanţele, la toate uşile, suntem bucuroşi că a avut loc aceasta şedinţa de lucru, la care au fost şi reprezentanţi ai Federaţiei Ruse şi au auzit în realitate care sunt probleme", a menționat Alexandr Nichitenco, primarul satului Varniţa.

În satul Varniţa locuiesc 5150 persoane.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu