Reprezentanţii politici ai Chişinăului şi Tiraspolului din nou faţă în faţă. Ce vor discuta Carpov şi Ştanski

Reprezentanţii politici ai Chişinăului şi Tiraspolului, Eugen Carpov şi Nina Ştanski vor discuta, astăzi, despre regulamentul  în baza căruia ar putea activa şcolile cu predare în limba română din stânga Nistrului. Totodată, va fi pusă în discuţie şi problema fermierilor care nu au acces la terenurile agricole situate după traseul Tiraspol-Camenca.

Carpov susţine că în această lună, în Moldova, vor veni şi doi experţi europeni care vor propune recomandări pentru noul regulament. 

"Logica regulamentului este să asigurăm ca în viitor procesul educaţional în aceste şcoli să nu suporte presiuni care există în prezent. Fiecare parte, Chişinăul şi Tiraspolul, îşi fac tema pe acasă pentru a îmbina viziunile ambelor părţi într-un document", a declarat Carpov.

Reprezentantul special al preşedintelui OSCE, Radojko Bogojevic, susţine că regulamentul trebuie elaborat până în septembrie.

"Problema şcolilor cu predare în limba română este una acută. Vreau să vin cu imbold ca soluţia să fie găsită până în luna septembrie, pentru ca activitatea şcolară din regiune să nu fie afectată de deciziile politice", a menţionat reprezentantul special al preşedintelui OSCE.

În contextul situaţiei din satele Doroţcaia şi Pohrebea din raionul Dubăsari, acolo unde săptămâna trecută au fost săpate mai multe şanţuri lângă terenurile agricole, Carpov a declarat, miercuri, că aceste acţiuni sunt unilaterale, iar argumentele Tiraspolului, conform cărora şanţurile au fost săpate pentru prevenirea incendiilor, sunt nejustificate. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu