Reprezentanţii instituţiilor publice vor fi sancţionaţi. Află motivul

Embed:

Reprezentanţii instituţiilor publice vor fi sancţionaţi, dacă nu vor construi rampe de acces conform normelor. Ministerul Construcţiilor promite că va lua măsurile necesare pentru a asigura accesul persoanelor cu nevoi speciale în blocuri şi instituţii.

Reprezentantul "Asociaţia Motivaţie" Elena Răţoi nu a avut niciodată şansa să meargă, dar acest lucru nu a împiedicat-o să facă studii şi să muncească. Ea îşi doreşte să existe condiţii ce i-ar permite să se deplaseze singură. "Majoritatea străzilor au borduri înalte, iar clădirile au scări la intrare fără ca să fie dotate cu o rampă. În cazul în care este rampă, atunci aceasta este ori prea abrubtă, ori sunt doar două şine", a spus Răţoi.

Responsabilii de la Ministerul Construcţiilor promit să se implice şi să rezolve această problemă. "Este neglijenţa autorităţilor publice locale, proiectanţilor, absolut toţi actorii care participă la elaborarea documentaţiei. Vor fi sancţiuni cel care proiectează, cel care emite certificat de urbanism şi, inclusiv, cel care administrează", a declarat şeful Direcţiei Arhitectură, Urbanism şi Planificare Teritorială, Serghei Munteanu.

Nici chiar Ministerul Construcţiilor, responsabil de soluţionarea acestei probleme, nu are o rampă de acces. Astfel, o persoană cu afecţiuni locomotorii poate intra în instituţie doar cu ajutorul unui însoţitor. În opinia reprezentanţilor instituţiei, rampa care există la intrarea în Ministerul Mediului, aflat în aceeaşi clădire, este suficientă.

"Ar trebui să fie puse câteva semne suplimentare pentru a fi uşor de înţeles că există o asemenea posibilitate", a precizat viceministrul Ministerului Construcţiilor, Victor Zubcu.

Autorităţile urmează să evalueze situaţia privind existenţa rampelor la intrarea în instituţii şi blocuri şi să constate în ce măsură acestea corespund normelor.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu