"Reprezentanţii instituţiilor de drept din Moldova muşamalizează cazurile de tortură"

Embed:

În Moldova sunt în continuare semnalate cazuri de tortură. O spun experţii de la Amnesty International, care au prezentat un raport în acest sens. Mai mult, ei afirmă că unii reprezentanţi ai instituţiilor de drept sunt implicaţi direct sau muşamalizează cazurile de tortură.

Avocaţii care au prezentat raportul au adus drept exemplu situaţia unui deţinut minor, despre care spun că ar fi fost maltratat de către şeful închisorii de la Cahul.

"Suntem acolo de unde ne-am pornit atunci în tristul an 2009. Aşa cum nu s-a făcut nimic în evenimentele din 7 aprilie, aşa nu s-a făcut nimic nici în cazul dat. Nu a fost supus minorul unei investigaţii medicale calificate, nu a fost protejat sau supus unor metode de protecţie", a declarat natalia Moloşag, avocatul public.

Avocaţii spun că şi legislaţia este cu lacune, care deseori permit procurorilor să tergiverseze cazul.

"Noi considerăm că atunci când este vorba de acţiuni de tortură sau pretinse maltratări, Procuratura trebuie să pornească urmărire penală şi nu să facă o simplă investigaţie bazată pe declaraţiile colaboratorilor de poliţie", a menţionat Veronica Mihailov, avocat public.

La scurt timp de la prezentarea raportului, Departamentul Instituţiilor Penitenciare al Ministerului Justiţiei a dezminţit afirmaţiile avocaţilor de la Amnesty International. Într-un comunicat emis de instituţie se menţionează că nu au fost reclamate acte de tortură, tratament degradant în cazul deţinutului minor din Cahul şi că ancheta este în desfăşurare. Mai mult, deţinutul nu a acuzat comportament agresiv sau de maltratare din partea personalului penitenciarului.

Potrivit datelor Ministerului Afacerilor Interne, în primele cinci luni ale acestui an, au fost înregistrate 57 de cazuri de tortură.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu