Reprezentanţii din sectorul HoReCa, INDIGNAŢI de decizia privind dublarea taxei pentru TVA: Noile măsuri vor avea consecinţe grave

Embed:
Reprezentanţii din sectorul HoReCa sunt indignaţi de decizia ministerului Finanţelor de a le dubla taxa pentru TVA, fără a discuta în prealabil această măsură cu mediul de afaceri. Potrivit lor, intenţia Guvernului Sandu ar putea provoca majorarea preţurilor şi reduceri de personal în hoteluri, restaurante şi cafenele. Opiniile au fost exprimate, aseară, în cadrul emisiunii "În centrul atenţiei" de la Publika TV.

Cei care activează în domeniu susţin că încă în 2017 au fost prezentate suficiente argumente pentru a reduce taxa TVA pentru acest sector până la 10 procente. Printre acestea se numără lupta cu economia tenebră şi, ca urmare, creşterea veniturilor în bugetul de stat. Acum, însă, noua guvernarea a decis să o dubleze fără nicio dezbatere publică.

"Am aflat că pentru domeniul în care activăm va fi majorată taxa pentru TVA fără a avea consultări cu noi, fără a afla care este poziţia noastră şi ce consecinţe vor fi", a menţionat Dumitru Cebotarescu, proprietar la o rețea de restaurante.

Oamenii de afaceri din această ramură spun că noile măsuri vor avea consecinţe grave.

"Va fi afectată economia ţării, în special în domeniul restaurantelor. Probabil, vor avea loc disponibilizări şi vor fi reduse salariile, pentru că nu vom avea de unde să le achităm integral. E greu de spus, dacă vor fi majorate preţurile sau domeniul va începe să activeze în zona neagră a economiei", a precizat Dumitru Cebotarescu.

Preşedintele Partidului Social Democrat Victor Şelin, invitat şi el la emisiune, consideră că la această situaţie s-a ajuns din cauza că actuala guvernarea nu are cunoștințe necesare pentru gestionarea treburilor statului.

"Au venit la putere oameni noi, iar dacă analizăm componenţa noului Guvern, vedem că oamenii de acolo nu cunosc nimic despre economia ţării şi mediul de afaceri. Ei au cedat în faţa cerinţelor FMI. Au fost mai multe condiţii în baza cărora Guvernul precedent nu a acceptat să semneze un asemenea acord", a declarat Victor Şelin.

Din 1 octombrie anul trecut, taxa pentru TVA în domeniul HoReCa a fost redusă în jumătate, mai exact, până la 10 la sută. Săptămâna trecută, autoritățile au anunţat, însă, că de anul viitor, impozitul ar putea să revină la 20 la sută. După ce decizia a provocat un val de critici şi nemulţumiri, autorităţile au decis totuşi să organizeze, astăzi, consultări cu cei care activează în domeniu. În acest temei, vinerea trecută, democraţii au iniţiat o moţiune simplă împotriva ministrului Finanţelor, Natalia Gavriliţa.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu