Reportaj realizat de CNN: Cum s-a transformat oraşul Qusair într-o localitate-fantomă

Embed:

Au trecut două săptămâni de când forţele rebele din Siria au pierdut oraşul strategic Qusair în favoarea regimului de la Damasc. Localnicii se întorc la ceea ce a mai rămas în urma bombardamentelor. Corespondentul CNN, Fred Pleitgen, a realizat un reportaj despre cum s-a transformat Qusair-ul într-o localitate-fantomă.

Chiar de la intrarea în oraşul Quisar, se poate vedea cât de violente au fost luptele între rebelii sirieni şi forţele lui Bashar al-Assad. Străzile, biserica, o moschee istorică, precum şi punctul de reper al localităţii, turnul cu ceas, toate sunt în ruine. Localnicii au fugit în timpul confruntărilor şi doar câţiva au avut curajul să se întoarcă.

"Vrem să locuim în continuare aici. Încercăm să obţinem ajutor de la Guvern, astfel încât să merite să ne stabilim, din nou, în acest oraş", a spus o persoană.

Qusair-ul a fost în mâinile opoziţiei siriene aproape un an. Localitatea este situată aproape de hotarul libanez şi a devenit un centru strategic pentru fluxul de arme către rebeli. Forţele regimului de la Damasc au lansat, însă o ofensivă, iar localitatea a fost asediată la începutul acestei luni. Costul a fost imens.

Într-un interviu exclusiv pentru CNN, un comandant militar sirian a povestit despre capturarea oraşului de către forţele pro-Assad: "Am înconjurat oraşul, apoi am atacat din toate părţile. Multe persoane au fost omorâte, iar multe - rănite. Alţii au fugit prin văi şi munţi, în Liban. Acum, putem să anunţăm că localitatea Quisari şi suburbiile au fost curăţate de luptătorii islamişti".

Luptele din Quisar demonstrează, de-asemenea, caracterul tot mai sectar al conflictului din Siria. "Fratele meu şi copiii lui au locuit aici. El este inginer. Fiul său a venit la uşa casei, iar ei l-au împuşcat, deoarece cred că toţi creştinii sunt împotriva lor", a afirmat o altă persoană.

Deşi localnicii sunt dispuşi să ierte şi să uite totul, este dificil de crezut că după atâta vărsare de sânge Quisarul ar putea redeveni oraşul liniştit de altădată.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu