Replica sabiei lui Ştefan cel Mare, ţinută acasă la Filat: A stat la mine pentru a-i asigura securitate maximă

Embed:

Copia sabiei lui Ştefan cel Mare a fost donată Muzeului de Entografie şi Istorie din Cetatea Soroca. Însă, până a ajunge aici, premierul Vlad Filat a anunţat că a ţinut câteva zile sabia acasă, pentru a-i asigura securitate maximă.

"Te face să te simţi nu doar emoţionat, dar şi puternic, într-un fel. Am avut posibilitatea ca, de la reîntoarcere până în acest moment, să o posed de unul singur, a stat la mine acasă", a declarat prim-ministrul.

Deoarece cetatea Sorocii se află acum în reconstrucţie, vestigiul va fi păstrat în Muzeul de Arheologie şi Istorie din Capitală. Replica sabiei domnitorului moldovean a fost transmisă ţării noastre de către premierul Turciei, Tayyip Erdogan. Originalul se păstrează în Palatul Topkapî din Istanbul

Sabia adusă de premier din Turcia are lungimea de 1,25 de metri. Doar lama are 102 cm, iar mânerul este îmbrăcat cu fir de argint, împletit. Sabia cântăreşte aproximativ 2,5 kilograme. Vlad Filat a precizat că, în primăvara anului viitor, la Chişinău va ajunge şi originalul spadei marelui domnitor, cu prilejul vizitei în Moldova a premierului Turciei, Tayyip Erdogan.

"În cadrul vizitei domnului prim-ministru Erdogan, în primăvara anului viitor va fi adus originalul, ca oamenii s-o poată vedea", a precizat Filat.

Presa scrie că Vlad Filat utilizează imaginea lui Ştefan cel Mare în scopuri politice, la fel cum a făcut-o şi fostul preşedinte comunist, Vladimir Voronin. Anul trecut, premierul a contribuit la aducerea din România a steagului lui Ştefan cel Mare.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu