Reparaţii de mântuială la o clădire istorică din Capitală. Ce lucrări INTERZISE s-au făcut (VIDEO)

Embed:

Încă o clădire istorică a fost reparată ilegal. Este vorba despre un edificiu situat pe strada Nicolae Iorga din Capitală, care se află în gestiunea liceului Prometeu. În loc de ferestrele din lemn, administrația a instalat geamuri termopan de culoare albă. Astfel de lucrări sunt interzise în cazul unui monument arhitectural.

Clădirea a fost construită în anul 1903, iar inițial a fost sediul școlii urbane populare numărul doi. Ferestrele moderne din termopan știrbesc din aspectul de altădată al edificiului construit din cărămidă roșie.

Potrivit directorului directorului Agenției  de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Ion Stefăniţă, lucrările sunt ilegale: "Administrația liceului a recunoscut că s-a intervenit fără a consulta documentația de proiect privind schimbarea tâmplăriei din imobilul cu statut protejat. Administrația trebuie să recurgă la o tâmplărie din lemn sau a imitației din lemn".

Administrația liceului nu a obținut aviz pentru lucrări nici din partea autorităților municipale, informație confirmată de directorul adjunct al Direcţiei generale arhitectură, Radu Blaj.

Pe de altă parte, conducerea liceului susține că de 25 de ani nu au fost alocați bani din bugetul de stat pentru reparația instituției de învățământ, motiv pentru care nu pot cumpăra ferestre din lemn.

"Codul educațional ne obligă să creăm pentru copii condiții cât mai bune. Era foarte bine dacă statul ar fi avut grijă de clădirile acestea singuri să le repare, iar noi doar să plătim chiria care se cuvine", a spus directorul liceului privat, Aurelian Silvestru. 

Potrivit legii, atât statul, cât şi cel care gestionează monumentul istoric, trebuie să contribuie cu resurse financiare suficiente pentru restaurarea edificiului conform normelor. În Chișinău există peste 800 de clădiri cu statut de monument protejat.

 
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu