Renegocieri interne legate de Brexit. Irlanda face apel la mecanismul de urgenţă pentru păstrarea economiei

Uniunea Europeană nu vede altă soluţie de rezolvare a problemei frontierei irlandeze după Brexit, în afara mecanismului de "backstop", a declarat vineri ministrul german al Justiţiei, Katarina Barley, relatează agerpres.ro.

"Cu siguranţă nu vom accepta o frontieră în înţelesul obişnuit al termenului între Irlanda şi Irlanda de Nord, este un aspect asupra căruia am fost foarte clari încă de la început", a declarat ministrul german pentru RTE, precizând că problema este absenţa unei alte propuneri din partea guvernului de la Londra.

Parlamentarii britanici i-au cerut marţi premierului britanic, Theresa May, să renegocieze acordul Brexit pentru a înlocui mecanismul de "backstop" - clauză ce prevede că Regatul Unit va rămâne în uniunea vamală şi în piaţa unică europeană până când Londra şi Bruxellesul vor găsi o soluţie mai bună care să împiedice reapariţia unei aşa-numite ''frontiere dure'' între Irlanda şi Irlanda de Nord -, sugestie respinsă însă prompt de Bruxelles.

Totodată, ministrul irlandez pentru afaceri europene, Helen McEntee, a declarat, vineri, pentru BBC, că Marea Britanie trebuie să îşi stabilească obiectivele dacă doreşte să obţină o prelungire a calendarului Brexit în încercarea de a ajunge la o înţelegere pentru a părăsi UE şi a apreciat că solicitarea unei astfel de prelungiri ar putea fi acceptată, dacă se intenţionează cu adevărat deblocarea procesului.

În acelaşi timp, în opinia ministrului de externe austriac, Karin Kneissl, prezent vineri, la Bucureşti, la reuniunea informală a miniştrilor de externe din statele membre UE, există un risc sporit ca Marea Britanie să părăsească UE fără un acord prin care să evite constrângeri economice dure. "În opinia mea, există o mulţime de semne care indică un Brexit dur".
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu