"Renaşte Moldova" la Drochia. Zeci de copii din Hăsnăşenii Noi au fost examinaţi GRATUIT de pediatri

Embed:

Zeci de copii din satul Hăsnăşenii Noi, raionul Drochia au fost examinaţi gratuit de pediatri, în cadrul campaniei "Renaşte Moldova", iniţiată de fundaţia lui Vlad Plahotniuc "Edelweiss". Potrivit medicilor, cei mai mulţi copii se confruntă cu anemie deficitară şi afecţiuni gastro-intestinale. 

Mamele din Hăsnăşenii Noi spun că-şi duc rar copiii la medicul de familie, deoarece acesta vine în localitate doar o dată pe săptămână:

"Este nevoie ca să mergem la medicul specialist în raion, sau în oraşul Bălţi. E greu, dar dacă vin medicii mai des în sat, cu mult mai uşor este pentru părinţii care au copii".

"Medicul o dată în săptămână ne vine în sat de la Hăsnăşenii Mari, de la centru de Sănătate. Şi dacă suntem departe de centrul raional, e cam greu".

Părinţii s-au arătat mulţumiţi de faptul că micuţii lor au beneficiat de consultanţă medicală profesionistă:

"Foarte bine, mă bucur, aşa trebuia cu ei să trec uzi la Bălţi, dar am făcut aici. Şi mulţumesc frumos".

"Bine că au venit, am făcut consultaţii, ştim că torul e bine".

"La foarte mulţi, 90 de procente, s-a depistat o anemie deficitară. Au fost şi cu hemoglobina mai jos de 100. Cauza aceasta ar fi regimul alimentar pe care îl au copiii, nerespectarea dietelor. Respectiv sa daca nivelul de hemoglobina este jos ,sa primeasca preparatele de fier", a declarat Liubovi Chiriac, medic pediatru.

Campania "Renaşte Moldova - Cabinet Pediatric" a fost lansată în aprilie. Până acum au fost examinaţi peste patru mii de copii din aproape 60 de localităţi. Cabinetul pediatric mobil urmează să ajungă în peste o sută de localităţi în care medicul de familie ajunge mai rar.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu