Relaţiile dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană devin tot mai strânse

Integrarea europeană este principala prioritate a ţării noastre. Majoritatea politicilor de reformă şi dezvoltare sunt elaborate în conformitate cu acest obiectiv. În ultimii ani s-a observat o tendinţă de aprofundare a relaţiilor dintre Moldova şi Uniunea Europeană.
 
În iunie 2013, după 15 runde plenare, Uniunea Europeană şi Republica Moldova au finalizat negocierea Acordului de Asociere. Documentul a fost parafat în data de 28 noiembrie la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius. Iar în data de 28 aprilie 2014, Uniunea Europeană a liberalizat regimul de vize pentru cetăţenii moldoveni.
 
Astfel, în prezent, moldovenii circulă fără vize în 27 de ţări din spaţiul Schengen. Acordul de Asociere cu UE presupune asigurarea unei justiţii eficiente, dreptul la libera circulaţie şi cooperarea economică, unde este inclus şi Acordul de Liber schimb.  Relaţiile cu Uniunea Europeană au o influenţă majoră asupra dezvoltării economiei moldoveneşti.
 
În prezent, peste 65 la sută din exporturi sunt direcţionate spre piaţa comună. La fel, din ţările membre ale Uniunii Europene vin şi cele mai multe investiţii. În Moldova îşi dezvoltă afacerile companii precum Orange, Draxlmaier, Societe Generale, Lafarge, Metro şi Sudzucker.
 
UE este şi unul dintre cei mai mari finanţatori ai ţării noastre, iar cifra alocaţiilor oferite până în prezent se apropie de un miliard de euro. Cu suportul Uniunii Europene au fost derulate mai multe programe de reformă, proiecte de dezvoltare a mediului de afaceri, dar şi de modernizare a infrastructurii.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu