Relaţiile dintre autorităţi şi moldovenii plecaţi din ţară, discutate la Congresul Diasporei

Moldova îşi cheamă acasă cetăţenii plecaţi peste hotare. Cu acest mesaj a venit premierul Pavel Filip la cel de-al VII-lea Congres al Diasporei. Moldovenii au fost îndemnaţi să revină cu experienţa acumulată în străinătate, să investească în afaceri şi în acest mod să contribuie la dezvoltarea ţării. 

Congresul Diasporei, la care participă 150 de moldoveni stabiliţi peste hotare, a fost deschis de un cor de copii care au intonat imnul ţării.

În prima zi a evenimentului, dialogul s-a axat pe relaţiile dintre autorităţi şi moldovenii plecaţi din ţară. Premierul Pavel Filip a declarat că mizează pe experienţa diasporei pentru a realiza politici la nivel naţional.

"Am o dorinţă foarte mare - dvs, moldovenii din diasporă să veniţi înapoi acasă, să vă deschideţi noi afaceri, să investiţi. Împreună doar putem şi trebuie să creştem Moldova. Avem o datorie faţă de familia şi ţara în care am crescut. Mă interesează părerea dvs, experienţa dvs, contribuţia dvs", a declarat prim-ministrul Pavel Filip. 

Moldovenii stabiliţi în străinătate susţin că, pentru început, este nevoie de schimbări de mentalitate.

"Deseori, fiind acasă, vorbim şi probabil şi gândim la nivel de probleme. Şapte ani în Regatul Ţărilor de Jos au valorificat o altă tendinţă, noi acolo vorbim la nivel de soluţii. Fenomenul migraţiei în RM este perceput ca o problemă majoră. Pentru mine soluţia este valorificarea potenţialului intelectual al diasporei", a spus moldoveanca stabilită în Olanda, Dorina Baltag. 

Un exemplu, în care diaspora a contribuit în Moldova, îl găsim în oraşul Ialoveni. Acolo, din donaţiile emigranţilor, a fost implementat un proiect prin care a fost amenajat un teren de fitness.

Iar alţii moldoveni, prezenţi la congres, au venit cu proiecte concrete pentru autorităţi.

"Vreau să fie ţara curată. Letonia a ajuns la o stare când mergi prin ţara aceea şi nu găseşti un sărnic pe stradă şi dacă cineva aruncă este observat. Am adus un proiect, e la mine în mână „Să curăţim ţara de deşeuri", a spus moldoveanul stabilit în Letonia, Gheorghe Tofan. 

Cetăţenii noştri mai cred că este nevoie ca dialogul cu autorităţile să fie consolidat pentru a obţine mai multe rezultate.

"Este mult de lucrat şi este nevoie de mai multe întruniri cu reprezentanţii localnici şi membrii diasporei pentru soluţionarea diferitor probleme", a spus moldoveanca stabilită în Elveţia, Maria Jovmir. 

În acelaşi timp, ministrul Culturii, Monica Babuc, a dat asigurări că diaspora poate conta pe susţinere, însă e nevoie de conlucrare.

"Problemele le cunoaştem şi mi se pare extrem de important această concentrare în jurul găsirii comune a soluţiilor. Contăm foarte mult şi pe experienţa dvs, noi ştim solicitările, dar contăm pe această experienţă", a spus Monica Babuc. 

Congresul Diasporei se va desfăşura şi sâmbătă, când participanţii vor discuta despre efectele migraţiei. Evenimentul este organizat o dată la doi ani.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu