Relaţiile de parteneriat dintre Grecia şi Turcia înfloresc. În ce constă cooperarea celor două state vecine

Premierul grec Alexis Tsipras și omologul său turc, Binali Yildirim, au convenit luni la Atena asupra întăririi cooperării economice, în pofida diferendelor istorice care opun cele două state în Marea Egee, scrie Agerpres.ro

'Agenda noastră pozitivă în sectoare strategice trebuie dezvoltată (...), vom accelera (...) cooperarea în materie de transporturi, energie, investiții și turism', a declarat Alexis Tsipras după întrevederea cu premierul turc.

Cele două state vecine colaborează strâns la construirea gazoductelor TAP și Turkish Stream, care urmează să transporte gaz în Europa via Turcia.

Alexis Tsipras s-a referit totuși și la 'încălcările de către nave turcești ale apelor teritoriale grecești în Marea Egee și în spațiul aerian', încălcări despre care a afirmat că s-au intensificat în ultimele luni.

'Egeea trebuie să rămână o mare de pace și stabilitate', iar 'principiile de bună vecinătate și de respecte reciproc trebuie să prevaleze', a subliniat Tsipras.

La rândul său, Binali Yildirim a declarat că 'încălcări au loc de ambele coaste', insistând ca părțile să se axeze 'pe subiecte asupra cărora suntem de acord, nu pe diferende'.

În ce privește relația Uniunea Europeană — Turcia, Binali Yildirim i-a mulțumit omologului grec pentru sprijinul acordat aderării Turciei la blocul comunitar.

Referitor la problema cipriotă, cei doi lideri și-au exprimat speranța într-o 'soluție viabilă și corectă', arătându-se totuși prudenți, cu zece zile înaintea unei noi conferințe internaționale, față de declarațiile recente ale emisarului ONU, Espen Barth Eide, potrivit cărora reuniunea de pe 28 iunie 'constituie cu adevărat o ocazie istorică'. 'Încercăm să deschidem căi pentru a da soluții', s-a limitat să afirme Tsipras.

Întrebat de presă despre subiectul delicat al refuzului justiției elene de a-i extrăda pe cei opt ofițeri turci refugiați în Grecia după puciul eșuat din iulie 2006, Binali Yildirim a dat asigurări că Ankara 'respectă deciziile pronunțate de justiție'. 'Nu dorim ca puciștii să aducă prejudicii relațiilor dintre Grecia și Turcia', a indicat el.

'Grecia și Turcia trebuie să fie cei doi piloni ai luptei împotriva terorismului în estul Mediteranei', a mai spus premierul de la Ankara.

Binali Yildirim urmează să se deplaseze în cursul serii în regiunea Tracia din nord-estul Greciei, unde trăiește o minoritate musulmană turcă, înainte de a reveni în țară.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu