REGULI STRICTE: Ministrul Justiției, procurorul general, președintele CSJ şi membri ai CSM nu vor vota numirea sau sancționarea unui judecător

Embed:
Ministrul Justiției, procurorul general şi președintele Curții Supreme de Justiției, membri ai CSM nu vor vota numirea sau sancționarea unui judecător. Asta pentru a exclude interpretările precum că guvernarea se implică în sistemul judecătoresc. Prevederile se conţin într-un proiect privind reforma sistemului judecătoresc. Despre aceste modificări a vorbit aseară la emisiunea Fabrika secretarul de stat al Ministerului Justiției, Nicolae Eșanu.

"Pentru a exclude această percepție că guvernarea prin intermediul membrilor din oficiu cumva influențează justiția, se prevede ca aceste persoane să nu aibă drept de vot atunci când se discută chestiunile privind cariera judecătorului", a menţionat Nicolae Eşanu, secretar de stat al Ministerului Justiției.

Nicolae Eșanu a mai spus că va fi înăsprită și legislația privind răspunderea disciplinară a judecătorilor. Chiar și cei care au demisionat vor fi sancționați dacă au comis abateri. Secretarul de stat a menționat că de dosarele magistraţilor care au încălcat legea se va ocupa inspectorul justițiar, iar decizia finală va fi luată de un colegiu disciplinar.

"Va decide inspectorul justițiar sunt sau nu semne ale unei abateri disciplinare. Nu este o vânătoare de judecători. Nu trebuie să admitem situația în care persoanele să comită abateri știind că nu va fi trasă la răspundere", a declarat Nicolae Eşanu.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu