REGULI NOI pentru vânzarea produselor second-hand. Ce trebuie să cunoască comercianţii

Embed:

Produsele la mâna a doua vor putea fi vândute doar în pieţele sau magazinele specializate. Ministerul Economiei şi Infrastructurii a elaborat un proiect de lege în care sunt stipulate şi o serie de modificări privind lista de mărfuri second-hand care pot fi scoase în vânzare.

"Constatăm faptul că diferite produse pot fi găsite lesne pe pieţele din ţară, chiar dacă ele sunt interzise. Ele fiind comercializate creează evaziune fiscală, este comerţ neautorizat, şi noi dorim să aducem în cadru legal aceste produse", a declarat şefa Secţiei comerţ din cadrul Ministerului Economiei, Aliona Ursoi. 

Dacă proiectul va fi aprobat, comercianţii nu vor mai putea vinde mărfuri second hand precum lenjeria de corp, costumele de baie, ciorapii şi prosoapele. Sub interdicţie cad şi accesoriile pentru bebeluşi, cum ar fi jucăriile pentru leagăn sau cărucior, biberoanele şi suzetele folosite, dar şi alte produse pe care micuţii obişnuiesc să le bage în gură.

Pe de altă parte, ar putea fi ridicată restricţia pentru încălţămintea la mâna a doua şi o serie de jucării interzise până acum.

Chiar dacă şi în prezent legislaţia este destul de restrictivă, comercianţilor nu prea le pasă.

"Ştiaţi că este interzis să se vândă încălţăminte, prosoape, lenjerie? Ştiu, ştiu, dar tăcem, ne alungă, iar venim".

"Adidaşi buni nu găseşti nicăieri în magazine să cumperi, lasă să fie şi vechi, dar o să reziste trei ani."

Deşi sunt conştienţi de riscuri, cumpărătorii continuă să vină la pieţele de vechituri.

"Ia uitaţi-vă sunt albi, vedeţi, de târâit nu merg?"

"Iată am cumpărat acum o săptămână, mi-au spus că îs de piele, dar numai am ajuns acasă şi au crăpat. De unde i-aţi luat, da de aici".

Medicii le recomandă totuşi oamenilor să opteze pentru încălţăminte şi haine noi.

"Pot fi şi daune pentru sănătate. Ca de exemplu diferite micoze bolile de piele, diferite. Oamenii se pot îmbolnăvi de pediculoză, scabie, dacă ar îmbrăca lenjeria de corp", a spus medicul igenist Irina Grigorescu. 

Proiectul de lege a fost supus dezbaterilor publice şi urmează să fie înaintat spre aprobare Guvernului.

În municipiul Chişinău, există 34 de pieţe unde se vând mărfuri second-hand.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu