REGULI NOI pentru şoferii ce asigură transportarea elevilor la şcolile din Moldova

Embed:

Toate autobuzele şcolare din ţară vor trebui să aibă montate camere de bord, dar şi de supraveghere a habitaclului. Totodată, banchetele vor fi dotate, în mod obligatoriu, cu centuri de siguranţă. Cerinţele sunt prevăzute într-un proiect de regulament al Ministerului Transporturilor, care urmează să fie aprobat de Guvern.  

Elevii din satul Copanca, raionul Căuşeni sunt transportaţi la şcoală cu două autobuze şcolare. Unul - vechi de 30 de ani şi al doilea - modern, donat recent de Guvernul României.

Elevii spun că nu se simt în siguranţă în autobuzul vechi:

"Autobuzul cel nou este mai confortabil. În acesta circulăm fără centuri de siguranţă".

"Mergem fără centuri de siguranţă. Trebuie să fim atenţi când şoferul frânează".

Ministerul Transporturilor a elaborat reguli noi pentru transportarea elevilor. Chiar dacă un document în acest sens a fost aprobat de Guvern, la propunerea Ministerului Educaţiei, încă anul trecut, el nu este implementat.

Documentul mai prevede că şoferul nu va depăşi viteza de 40 kilometri pe oră prin localităti, iar luminile de întâmpinare vor fi conectate permanent. Regulamentul interzice fumatul şi discuţiile telefonice la volan, dar şi transportarea elevilor în picioare.

Aautorităţile raionale spun că nu au bani pentru a dota toate autobuzele.

"Ca să corespundă conform regulamentului, ar fi necesar un milion de lei. Însă, chiar dacă vor fi dotate toate autobuzele, cu drumurile naţionale pe care le avem ...", a declarat şeful Direcţiei Învăţămant, din raionul Căuşeni, Vasile Molodilo. 

Potrivit datelor Ministerului Educaţiei, în ţară sunt aproximativ 400 de autobuze pentru transportarea elevilor.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu