REGULI NOI LA VOLAN! Şoferii care scriu mesaje sau navighează pe Internet în timp ce conduc VOR FI AMENDAŢI

Embed:

Şoferii care scriu mesaje, urmăresc imagini video în timp ce conduc sau, mai simplu, navighează pe Internet vor fi pedepsiţi. Amenda va fi de 1.200 de lei şi trei puncte de penalizare. Un proiect de lege care stabileşte noile sancţiuni a fost votat în prima lectură de deputaţi.

Dacă abaterea se va repeta amenda va ajunge până la 3.000 de lei. Excepţie vor fi cazurile când telefoanele mobile sunt utilizate în calitate de dispozitiv GPS. Prin astfel de prevederi, autorii îşi propun să sporească siguranţa în trafic. Unii deputaţi cred însă că poliţiştilor le va fi dificil să demonstreze că şoferii nu sunt atenţi la drum.

"Dar cum va constata care a fost intenţia şoferului să facă un apel la 112 sau a vrut să facă un apel nu ştiu cui acolo? Vor călca pe greblă cei care au de implementat această lege", a menţionat Grigore Novac, deputat PSRM.

Autorii au venit cu exemple de situaţii în care neatenţia din cauza telefonului a provocat accidente grave în România.

"Şoferul unui microbuz mergea şi făcea live cu telefonul pe Facebook. A intrat într-un camion, fiindcă nu a fost atent. 16 copii au rămas orfani, urmare a unui accident cauzat, domnule Novac, de situaţia pe care noi astăzi o discutăm", a precizat Eugen Carpov, deputat PPEM.

Pentru a-i convinge pe deputaţi să susţină proiectul, autorii au făcut referire şi la studiile internaţionale, care arată că pentru a scrie un mesaj scurt ai nevoie de cel mult şase secunde. Dacă eşti la volan şi conduci automobilul cu o viteză de 50 de kilometri la oră, asta înseamnă că parcurgi aproximativ 70 de metri fără a fi atent la drum.

"Pentru vorbitul la telefon interzici, dar pentru stat 4-6 secunde în telefon pe reţelele de socializare nu interzici? Este doar o completare", a spus George Mocanu, deputat PPEM.

Nici aşa unii deputaţi nu s-au lăsat convinşi.

"Aveţi permis de conducere? Încercaţi să vă puneţi în locul şoferilor. Poate în general îl izolăm pe el, să nu meargă cu nimeni în maşină?", a subliniat Iurie Chiorescu, deputat PDM.

"Domnule Chiorescu, dacă conduci maşina, faci postări pe Facebook şi pui like-uri se vede. Şi mai ales, toate acestea în ziua alegerilor când e agitaţie electorală", a declarat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Alţi legislatori au propus să fie majorate amenzile pentru cei care nu oferă prioritate pietonilor pe zebre.

"În linii generale proiectul este unul corect şi eu chiar o să încerc pe anumite subiecte să încercăm să mărim sancţiunile. Fiindcă la noi unii când urcă la volan uită că este trecere de pietoni", a punctat Lilian Carp, deputat PL.

Astfel de prevederi se conţin şi în legislaţia mai multor ţări, cum ar fi Canada, Marea Britanie, Franţa, Germania şi Rusia.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu