REGULAMENT privind întreţinerea animalelor domestice, elaborat de autorităţile din Găgăuzia. Iată ce trebuie să ştie gospodarii

Dacă vrei să creşti animale pe lângă casă, asigură-te că ai suficient spaţiu şi că nu-i afectează pe vecini. Cam aceasta este ideea unui regulament elaborat de autorităţile din Găgăuzia, în urma mai multor plângeri din partea localnicilor. Motivul este că oamenii sunt nevoiţi să îndure mirosul neplăcut de la cotețele şi grajdurile vecinilor, construite chiar sub gardurile lor.

Este şi cazul unui bărbat din orașul Comrat care are tocmai 10 porci, spre nemulţumirea familiilor din vecinătate:

"Miroase urât în toată casa, nu poți răsufla. Copiii au venit în vizită, dar au plecat, pentru că nu puteau suporta mirosul".

"Este un miros insuportabil, pentru că în apropiere sunt crescute animale".

"Nu pot să intru în curte, pentru că mirosul este insuportabil. Dacă crești mai multe animale, cred că poți să-ți construiești o fermă în alt loc".

Proprietarul porcilor nu a fost de găsit pentru a comenta cazul. Oamenii au depus însă, mai multe plângeri la autorităţile locale. Ca urmare, acestea au decis să reglementeze situaţia prin lege. Potrivit proiectului de regulament, dacă grajdul sau coteţul se află la o distanţă mai mică de zece metri de casă, atunci proprietarul va putea ţine cel mult doi porci, două vaci, zece cornute mici, trei cai sau 50 de păsări.

Documentul limitează și distanța între case și locul unde pot fi păscute animalele. Aceasta nu trebuie să fie mai mică de 100 de metri. În caz contrar, proprietarii animalelor vor fi sancționați. Iar amenda este de până la 1.200 de lei.

Documentul a fost supus dezbaterilor publice.

Unii localnici nu sunt însă de acord cu această inițiativă:

"Omul creşte, de exemplu, 50 de găini, le sacrifică și are hrană pentru tot anul. Acum eu am mai mult de 50 de păsări cu tot cu pui".

"Trebuie să ne lase să creștem mai multe animale acasă".

Pentru a intra în vigoare, documentul trebuie să fie aprobat de Adunarea Populară de la Comrat. În prezent, în Republica Moldova normele de întreţinere a animalelor domestice sunt reglementate prin legea cu privire la zootehnie. Documentul stabileşte însă doar reguli generale şi nu limitează numărul animalelor sau distanţa, care trebuie să fie de la casă până la coteţ.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu