Regretele lui Filat la Bruxelles

Prim-ministrul Vlad Filat s-a întâlnit astăzi la Bruxelles cu vicepreşedintele Comisiei Europene, Siim Kallas, Comisar european pentru mobilitate şi transport. Oficialii au discutat despre intensificarea dialogului moldo-comunitar, dezvoltarea relaţiilor comercial-economice şi cele ce ţin de domeniul transportului.  

"Am reuşit să stabilim în comun o agendă ambiţioasă şi cuprinzătoare, implementarea căreia poate demara în viitorul apropiat. Republica Moldova depune eforturi în vederea realizării angajamentelor asumate, în particular la capitolul aproximare legislativă şi racordare la standardele UE", a declarat Vlad Filat.

Premierul a menţionat că Moldova îşi doreşte valorificarea cu succes nu doar a oportunităţilor oferite la nivel de dialog bilateral cu UE, dar şi a celor din cadrul Parteneriatului Estic. Părţile au abordat şi problema liberalizării serviciilor în domeniul avia şi au identificat etapele de colaborare în domeniul rutier.

"În anul trecut, am negociat şi parafat Acordul privind Spaţiul Aerian Comun. Regretăm că acesta nu a putut fi semnat aşa precum se preconiza iniţial. Apreciem faptul că divergenţele juridice apărute între Comisie şi Consiliu nu mai constituie o piedică pentru procesul dat şi sperăm că subiectul privind semnarea Acordului cu RM va fi unul prioritar pentru agenda UE. Vom aprecia semnarea Acordului cât de curând posibil", a menţionat Vlad Filat.

Cei doi oficiali au identificat drept următoarea etapă a dialogului bilateral - sectorul transportului rutier. Premierul a propus ca discuţiile pe marginea acestui subiect (deschiderea pieţei comunitare pentru serviciile de transport rutier, în particular pentru transportul de bunuri) să fie reflectate şi în cadrul negocierilor pe marginea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător care au demarat recent la Chişinău.

Siim Kallas şi-a exprimat aprecierea faţă de eforturile depuse de Moldova privind liberalizarea spațiului aerian comun, menționând că Acordul va fi semnat în perioada Președinției daneze a UE. "Noi susținem mersul reformelor în Republica Moldova și dorim ca cetățenii moldoveni să beneficieze din plin și cât mai curând de ceea ce oferă spațiul aerian comun", a spus Comisarul.

Referendu-se la Reţeaua Trans-Europeană de Transport  și Panelul pentru transport din cadrul Parteneriatului Estic, Comisarul a spus că acestea oferă mai multe oportunităţi pentru statele din vecinătatea UE și a îndemnat Moldova să vină cu proiecte concrete pentru a beneficia de susținere financiară.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu