Regretatul poet Dumitru Matcovschi va avea un bust în localitatea de baștină

O sculptură în memoria regretatului poet Dumitru Matcovschi va fi inaugurată joi, 29 iunie, în localitatea de baştină a prozatorului, Vadul-Raşcov, raionul Şoldăneşti.

Lucrările asupra compoziţiei, semnată de sculptorul Valentin Vârtosu, au început anul trecut. Postamentul este realizat din piatră de Cosăuţi, iar bustul a fost sculptat în bronz. Opera are o înălţime de peste doi metri şi jumătate.

"În anul 2014 am înaintat un demers către Ministerul Culturii pentru a ne permite să edificăm un monument în cinstea maestrului. Este o compoziţie sculpturală formată din trei părţi. E puţin mai mult decât un simplu bust. Este un monument mai mult al poporului, un sit, în acelaşi timp un omagiu în cinstea poetului", spune nepotul poetului Dumitru Matcovschi, Eugen Matcovschi.

Joi, 29 iunie, se împlinesc trei ani de la moartea poetului Dumitru Matcovschi. Din septembrie 2003, liceul din satul de baştină îi poartă numele.

Iar în 2011, la aniversarea a 72-a de la naşterea prozatorului, a fost inaugurată Casa-Muzeu "Dumitru Matcovschi". Poetul este autorul a peste 50 de volume de poezie, proză şi piese de teatru şi reprezintă un simbol al mişcării de renaştere naţională din Moldova.

Scriitorul a fost membru titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi a fost decorat cu Ordinului "Meritul Cultural", Ordinul Republicii şi este Cavaler al Ordinului Steaua României în grad de Comandor.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu