Regizorul şi scenaristul american, Ethan Hawke va fi distins cu Premiul de Excelenţă la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno 2018

Cea de-a 71-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Locarno, care se va desfăşura în perioada 1 - 11 august, va acorda Premiul de Excelenţă actorului, regizorului şi scenaristului american Ethan Hawke, scrie agerpres.ro.

Starul hollywoodian va primi premiul la 8 august în Grande Place de Locarno, scenariul principal al acestui festival cinematografic din Elveţia, cu prilejul vizionării în premieră europeană a celui mai recent film al său în calitate de regizor, "BLAZE", care a fost prezentat la Festivalul Sundance.

Ethan Hawke, 47 de ani, este "un talent polifaţetic al cinematografiei americane şi internaţionale", semnalează organizatorii festivalului într-un comunicat. În cariera sa de peste 30 de ani, actorul "nu a încetat niciodată să experimenteze, să testeze noi genuri şi mijloace şi a avut mereu o privire angajată", notează comunicatul.

Ethan Hawke, care a debutat în lumea filmului la 14 ani cu 'Explorers' (1985), a devenit cunoscut datorită filmului "Dead Poets Society" (1989), în regia lui Peter Weir, unde l-a interpretat pe introvertitul student Todd Anderson alături de Robin Williams. A devenit renumit, în 1995, datorită trilogiei realizate de Richard Linklater, "Before Sunrise", "Before Sunset" (2003) şi "Before Midnight" (2013). La partea a doua şi a treia, Hawke a scris scenariile, ambele fiind nominalizate la premiile Oscar.

Ca actor a lucrat cu mari regizori, precum Andrew Niccol: "Gattaca" (1997), "Lord of War" (2005), "Good Kill" (2014); sau "Antoine Fuqua: "Training Day" (2001), "Brooklyn's Finest" (2009) şi "The Magnificent Seven" (2016). Interpretarea sa alături de Denzel Washington în "Training Day" a fost cea care i-a adus prima sa nominalizare la Oscar pentru cel mai bun actor într-un rol secundar.

A doua nominalizare a primit-o în 2014, pentru rolul său din filmul lui Richard Linklater "Boyhood", care a fost turnat timp de 12 ani, din 2002 până în 2013. În ultimii ani, Ethan Hawke şi-a continuat cariera ca unul dintre cei mai respectaţi regizori şi a interpretat rolul principal în filmul "First Reformed", scris şi regizat de Paul Schrader.

Debutul său în spatele camerei a fost cu filmul "Chelsea Walls" (2001), urmat de ecranizarea romanului "The Hottest State" (2006), de documentarul "Seymour: An Introduction" (2014) şi de recentul "BLAZE", în care prezintă controversata viaţă a cântăreţului de muzică country, Blaze Foley, interpretat de Benjamin Dickey.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu