Regimul lui Bashar al-Assad nu vrea pace în Siria

Embed:

Regimul lui Bashar al-Assad nu vrea pace în Siria. Deşi astăzi expiră termenul limită pentru încetarea focului, trupele siriene continuă să ucidă zeci de oameni. Dacă trupele nu vor fi retrase din ţară, autorităţile de la Damasc mai au 48 de ore pentru a încerca să ajungă la un consens cu opoziţia.

La sfârşitul lunii martie, trimisul specia al ONU în Siria, Kofi Annan, l-a convins pe liderul de la Damasc să accepte un plan de pace ce prevede încetarea focului, stabilirea unui dialog politic între autorităţi şi opoziţie, precum şi accesul deplin pentru asisenţa umanitară.

Din păcate, iniţiativa ar putea eşua. Şi asta deoarece Bashar al-Assad refuză să-şi retragă armata din zonele populate, până când opoziţia nu va da garanţii în scris că va pune capăt atacurilor. La rândul lor, rebelii refuză să se aşeze la masa de negocieri cu autorităţile siriene, deoarece susţin că prea mult sânge a fost vărsat.

Între timp, violenţele continuă în Siria. Doar în ultima săptămână, cel puţin 1.000 de oameni, majoritatea civili, au fost ucişi. Violenţele s-au intensificat şi la hotarul cu Turcia, ţara unde se refugiază mii de sirieni. Cel puţin doi oameni au fost împuşcaţi mortal, iar alţi 15 - răniţi de către forţele de securitate siriene, în timp ce încercau să traverseze frontiera.

Potrivit ONU, în Siria, peste 9.000 de oameni au murit în timpul violenţelor din martie 2011.

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu