Regele ungar, omagiat pentru prima dată în Hunedoara

Matia Corvin, regele Ungariei medievale va fi comemorat în Hunedoara, la împlinirea a 560 de ani de la înscăunarea sa. Inţiativa este o premieră.

În Hunedoara va fi comemorat public pentru prima dată Matia Corvin, unul dintre marii regi ai Ungariei medievale, fiul voievodului Iancu de Hunedoara. Primăria şi reprezentanţii Castelului Corvinilor organizează evenimentul, miercuri, 14 februarie 2018, de la ora 12:00,  în Sufrageria Bethlen, cu ocazia împlinirii a 560 de ani de la înscăunarea lui Matia Corvin pe tronul Ungariei (14 februarie 1459) şi 575 de ani de la naşterea sa (23 februarie 1443).

„Evenimentele vor fi marcate printr-o prelegere susţinută de conf. univ. dr. Radu Lupescu, dar şi prin dezvelirea unui portret al marelui rege. Totul se va desfăşura în prezenţa autorităţilor locale, a unor cadre universitare, a profesorilor şi elevilor din şcolile hunedorene”, a informat primăria.

Deşi s-a născut la Cluj, Matia Corvin ar fi petrecut câţiva ani ai copilăriei în castelul din Hunedoara, iar una dintre cele mai frumoase aripi ale cetăţii medievale îi poartă numele.  Matia Corvin (în maghiară Hunyadi Mátyás, în latină Matthias Corvinus, în germană Matthias Corvinus, în croată Matija Korvin; n. 23 februarie 1443, Cluj - d. 6 aprilie 1490, Viena), a purtat la naştere numele de Matia de Hunedoara, fiind botezat după Sfântul Matia, în Biserica Sfântul Mihail din Cluj. A primit acest nume fiind născut în ajunul zilei de 24 februarie, în care calendarul roman îl comemora pe Sfântul apostol Matia, cel ales în locul lui Iuda Iscariot, după sinuciderea acestuia din urmă, scrie adevarul.ro

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu