Regele Mihai I a murit. Prima vizită a monarhului la Chişinău în IMAGINI DE EPOCĂ (GALERIE FOTO)

România este în doliu. A murit Regele Mihai I. Moartea ultimului monarh al României este o veste tristă și pentru Moldova, deoarece Majestatea Sa a manifestat, de-a lungul vieții, o atitudine pozitivă față de Basarabia, scrie bbc.co.uk

Regele Mihai I a vizitat pentru prima dată Basarabia în anul 1941, în perioada celui de-al Doilea Război Mondial. În anul 2006 s-a întors pe teritoriul dintre Nistru și Prut pentru a fi prezent la inaugurarea și sfințirea Cimitirului Românesc, din sudul Republicii Moldova, de lângă localitatea Țiganca.

Regele a venit în Moldova pentru a comemora miile de soldați ai Armatei Române, care și-au pierdut viața în 1941, în acel loc.

"N-am mai călcat pe acest pământ din 1941. Mulţumesc foarte mult autorităţilor care au făcut acest cimitir. Nu este deloc prea devreme că în fine se recunosc anumite lucruri, din trecut, bineînţeles, dar care au cel puţin un impact moral oricând în lumea asta", declara atunci Regele pentru BBC.

În ultimii ani, în presa română apăreau tot mai ulte articole în care se scria că Regele Mihai I ar fi unionist. Declarațiile Regelui apărute în cartea "Nimic fără Dumnezeu. Noi convorbiri cu Mihai I al României" confirmau ceea ce scria presa:

"Basarabia, Moldova, Muntenia Transilvania, Oltenia, Banatul, Dobrogea sunt doar locuri de naștere ale omului. De îndată ce el începe să vorbească românește, el este român și aparține unei țări unice și indivizibile – România. Basarabeni sau olteni ne numim doar după locul de baștină. Dacă suntem de acord cu independența Basarabiei, înseamnă că în principiu suntem de acord și cu independența Banatului, Olteniei, Transilvaniei și așa mai departe. E un fel de a gândi periculos și foarte antiromânesc. […] Basarabia nu poate și nici nu trebuie să fie independentă față de România, ca de altminteri nici un alt pământ românesc."

"Fără Basarabia, România nu este un lucru întreg. Cele mai multe suferințe ale ei chiar de aici se trag. Românii au început să afle care e cauza principală a nemulțumirii lor. Ei vor Basarabia așa cum un organism vătămat vrea să se vindece și astfel să-și recapete integritatea. Conducerea actuală a pierdut pentru totdeauna șansa de a se așeza în fruntea românilor în cea mai importantă chestiune politică pe care ar fi avut-o de rezolvat."

Regele Mihai I al României a încetat din viață marți, 5 decembrie, la reședința sa privată din Elveția. Alteța Sa Regală avea 96 de ani.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu