Reformele menite să reducă presiunea asupra mediului de afaceri, CONTINUĂ. Decizia Guvernului

Embed:

Reformele menite să reducă presiunea asupra mediului de afaceri continuă.

Luni, guvernul a avizat două proiecte de legi care simplifică activitatea oamenilor de afaceri. Aceştia vor prezenta mai puţine rapoarte la FISC şi vor fi amendaţi cu sancţiuni mai blânde, dacă vor întârzia să ofere datele anuale către Biroul Naţional de Statistică.

Modificările au fost făcute după ce peste 200 de contabili şi conducători de întreprinderi au prezentat, în ianuarie, petiţii la Ministerul Finanţelor. În octombrie 2018, amenzile pentru oamenii de afaceri care nu prezentau la timp rapoartele la Biroul Naţional de Statistică s-au mărit considerabil şi au ajuns până la 17500 de lei.

Conform noilor modificări, în cazul persoanelor cu funcţie de răspundere, penalitatea s-a redus de la 8500 de lei la 2250 de lei. Iar în cazul persoanelor juridice, de la 17500 de lei la 2750 de lei. Dumitru Mitrofanschi lucrează contabil din 2005. Bărbatul este unul din membrii grupului de iniţiativă care a depus o sesizare la Ministerul Finaţelor, privind micşorarea taxelor.

" La Biroul Naţional de Statistică trebuie să prezinte rapoarte săptămânale, trimestriale şi anuale şi pe lângă asta, foarte multă informaţie diferită. Desigur, trebuie să-ţi faci un anumit grafic pentru pregătirea acestor acte care pot fi depuse online sau pe suport de hârtie", a menționat Dumitru Mitrofanschi, contabil.

În urma modificărilor votate în Guvern, oamenii de afaceri vor prezenta mai puţine rapoarte şi către FISC. Dacă până acum, în cazul în care un angajat îşi dădea demisia sau pleca în concediu de maternitate, angajatorul era obligat să prezinte în aceeaşi zi un formular la Serviciul Fiscal de Stat, confoorm noilor modificări acest lucru poate fi făcut în termen de 10 zile lucrătoare.

"Totodată este şi un beneficiu pentru acei angajaţi de la Resurse Umane sau contabilitatea care efectuau nemijlocit raportările. Volumul de lucru era unul anterior destul de considerabil, iar în rezultatul modificărilor, va fi o optimizare a timpului de muncă necesar pentru raportările la organele de resort şi totodată, va spori eficienţa muncii", a spus manager-ul de politici și advocacy AOAM, Roman Ceban.

"Până la modificări, agenţii economici care nu au salariaţi şi care nu fac anumite plăţi salariale, ei oricum trebuiau să prezinte aceste rapoarte, aceste formulare denumite IPC. Respectiv, acei agenţi economici care prezintă pe hârtie erau nevoiţi să se deplaseze la subdiviziunile Serviciului Fiscal de Stat şi în fiecare lună să depună aceste formulare", a comunicat Dorel Noroc, șeful Direcției politică fiscală și vamală de la Ministerul Finanțelor.

În octombrie 2018, a intrat în vigoare reforma fiscală care prevede reducerea impozitului pe venit pentru persoane fizice de la 18% la 12%, prin stabilirea unei cote unice, dar şi dublarea scutirii personale.

Schimbările au oferit antreprenorilor premize pentru a mări salariile angajaţilor, iar în 2017, a fost redus numărul instituţiilor cu funcţii de control de la 70 la 13.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu