Reformele din Republica Moldova, apreciate de UE

Embed:

Uniunea Europeană mizează pe faptul ca noul Parlament să continue implementarea Acordului de Asociere şi să păstreze relaţiile cu UE. Despre asta au discutat premierul Pavel Filip cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. Oficialii au avut o întâlnire bilaterală, la Bruxelles, la evenimentele consacrate celei de-a zecea aniversări a Parteneriatului Estic.

Ei au vorbit despre implementarea agendei europene la Chişinău, dar şi despre evoluţiile pe arena politică, în urma alegerilor parlamentare. După întâlnire, şeful cabinetului de miniştri a declarat că Tusk apreciază reformele implementate de guvernarea din Moldova şi a sugerat că următoarea coaliţie trebuie să păstreze acelaşi parcurs.


"Aşteptările sunt fireşti, ca Republica Moldova să implementeze reformele. Îmi pare bine că am auzit şi lucruri pozitive pe unele domenii, unde am înregistrat progrese, cum ar fi domeniul bancar, guvernanţa. Dar, în acelaşi timp, şi noi înţelegem aceste lucruri, mai avem există rezerve, avem teme de făcut. Desigur că contăm, în continuare, pe suportul Ununii Europene. Suntem determinaţi să ducem aceste reforme până la capăt”, a declarat  Pavel Filip, premierul Republicii Moldova.Preşedintele Consiliului European s-a întâlnit şi cu alţi premieri, dar şi cu lideri ai ţărilor care fac parte din Parteneriatul Estic. Tusk a mai organizat şi o cină festivă, unde s-a discutat despre modul în care a evoluat parteneriatul în primul deceniu şi care este viitorul acestuia.

În acest context, premierul Pavel Filip a declarat că şi-ar dori ca acesta să ofere o perspectivă clară de aderarea la Uniunea Europeană. Despre acest lucru oficialii vor discuta la o conferinţă la nivel înalt, care va avea loc astăzi.

Parteneriatul Estic este o perspectivă de colaborare şi aprofundare a cooperării UE cu şase state din vecinătatea estică. Este vorba despre Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Ucraina, Georgia şi ţara noastră.

Lasă un comentariu