Reforma salarială: Contabilii din instituţiile de stat vor fi instruţi cum să recalculeze lefurile

Embed:

Contabilii din instituţiile de stat vor fi învăţaţi cum să calculeze corect şi la timp salariile angajaţilor care beneficiază de majorări. Instruirile vor începe într-o săptămână şi vor avea loc în centrele raionale, Chişinău şi Bălţi.

Potrivit responsabililor de la Ministerul Finanţelor, la cursuri vor participa contabili din 2.700 de instituţii de stat.

"Am mobilizat o echipă întreagă din cei mai buni specialişti din cadrul Ministerului Finanţelor şi instituţiilor din subordine.Noi credem că repartizarea a 20-25 de instituţii pentru un specialist o să ne permită să asigurăm procesul respectiv", a spus Ion Chicu, candidat la funcţia de ministru al Finanţelor.

Măsura a fost luată pentru a evita greşelile de calcul.

"Noi o să ne asigurăm ca fiecare angajat să primească salariu strict conform legislaţiei, strict în termenii respectivi", a spus Ion Chicu, candidat la funcţia de ministru al Finanţelor.

Ieri, a fost lansată o linie telefonică unde bugetarii pot suna şi adresa întrebări despre reforma salariilor. Până acum, autorităţile au primit în jur de 70 de apeluri.

"Sunt întrebări de diferite genuri. Majoritatea acestor întrebări este de calcul concret de salariu pentru fiecare funcţie concretă. Sunt întrebări de majorare a salariilor în universităţi, colegii, şcoli profesionale. Aici iar cadrul normativ încă nu-l avem şi nu putem răspunde", a spus Raisa Ghilan, şefa Direcţiei Politici salariale, Ministerul Finanţelor.

Din decembrie, 200.000 de bugetari primesc salarii mai mari. Reforma a fost anunţată de preşedintele Patidului Democrat, Vlad Plahotnuc.

Cele mai mari majorări le-au primit asistenţii de educator, de până la 83 la sută.

Un spor de 71 la sută au primit asistenţii parentali, iar medicii au salarii mai mari cu până la 59 la sută.

Pentru implementarea reformei, sunt necesare în jur de 2 miliarde de lei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu