Reforma Justiţiei se amână. Anunţul făcut de preşedintele Igor Dodon

"Cu părere de rău suntem nevoiți să amânăm lansarea reformei în justiție pentru ajustarea proiectului de lege la recomandările experților din cadrul Comisiei de la Veneția, ca în final să realizăm o reformă autentică și veritabilă". Cu acest mesaj a venit şeful statului Igor Dodon, în timpul vizitei sale la Institutul Național al Justiției. 

Dodon a scris pe pagina sa de Facebook, că în timpul discursului a anunţat că "subiectul reformei justiției este unul foarte actual din care considerent am luat act cu interes de opinia Comisiei de la Veneția pe marginea proiectului de reformă a justiției. Nu văd motiv de îngrijorare vis-a-vis de recomandările formulate, atât timp cât ele vor fi luate în calcul de Ministerul Justiției la ajustarea finală a proiectului de lege și nici nu pun în discuție expertiza furnizată de Comisie, deoarece opinia în mare parte coincide cu poziția Președinției". 

Publika.md precizează că săptămâna trecută, Comisia de la Veneția a adoptat opinia asupra proiectului de lege privind reforma justiției. În recomandări este menţionat că membrii Comisiei de la Veneția și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că proiectul de lege combină procesul de verificare a judecătorilor cu reformarea Curții Supreme de Justiție. Totodată, Comisia a subliniat faptul că orice mecanism de verificare prevăzut de proiectul de lege, precum și implementarea acestuia, trebuie să respecte prevederile Constituției.

Pe pagina sa de Facebook, Ministrul Justiţiei Olesea Stamate a scris că "MJ va purcede în cel mai scurt timp la modificarea proiectului de lege privind reforma Curții Supreme de Justiție și a organelor procuraturii în vederea îmbunătățirii acestuia conform recomandărilor Comisiei de la Veneția, cât și a altor opinii primite până acum, inclusiv din partea judecătorilor. Imediat după ajustarea textului, Ministerul Justiției va publica proiectul de lege revizuit și va iniția noi consultări publice cu părțile interesate, în special judecători, procurori, avocați și societatea civilă". 

Totodată, consilierul preşedintelui Parlamentului Fadei Nagacevschi a declarat că "Proiectul privind reforma justiţiei este un eşec", iar consilierul şefului statului, Ion Chicu, a calificat reforma justiţiei iniţiată de Guvernul Sandu ca un "amatorism ajuns la cârma ţării".

CITEŞTE ŞI: Consilierul preşedintelui Parlamentului: Proiectul privind reforma justiţiei este un eşec

 

Lasă un comentariu