Reforma Justiţiei, făcută de persoane cercetate cu legea. Un avocat, acuzat de trafic de influenţă, decide cum va fi ales Procurorul General

Embed:

Reforma Justiţiei în Republica Moldova este făcută de persoane cercetate cu legea. Cel puţin asta reiese din acţiunile autorităţilor. Acum două zile, avocatul Viorel Berliba, care este învinuit de trafic de influență în dosarul tezelor de doctorat de la Universitatea de Stat din Moldova, a participat la o şedinţă în care au avut loc consultări publice privind modificările la Legea cu privire la Procuratură. Documentul prevede schimbarea modalităţii de numire a procurorului general. 

Solicitat de postul nostru de televiziune, Viorel Berliba a refuzat să ne spună de ce a participat la acea şedinţă şi în ce postură.

În octombrie 2018, Berliba a fost reţinut de mascaţii Centrului Naţional Anticorupţie, într-o cauză penală pornită pe faptul săvârșirii infracțiunilor de corupere pasivă și activă. Mai exact, potrivit Procuraturii Anticorupție, având calitatea de conducător de doctorat și membru al comisiei de susținere publică a tezelor de doctorat, instituite în cadrul USM, ar fi oferit decanului Facultății de Drept a acestei instituţii, în mai multe tranșe, bani ce nu i se cuvineau.

Totodată, Viorel Berliba, împreună cu alţi complici, ar fi acționat în interesul a doi studenți doctoranzi pentru a primi note mari, dar și în interes propriu. Mai precis, el urma să fie evaluat satisfăcător de către Consiliul Științific, dar și remunerat pentru desfășurarea calitativă a activității de conducător de doctorat.

După ce a fost reţinut, Viorel Berliba s-a aflat în arest preventiv în penitenciarul "Pruncul" din Capitală, iar la scurt timp a fost trimis în arest la domiciliu. În prezent, dosarul în care figurează Berliba se află în gestiunea Procuraturii Anticorupţie.

Am încercat să aflăm mai multe detalii despre mersul anchetei, dar, deocamdată, ofiţerul de presă al instituţiei nu ni le poate oferi. După ce a fost eliberat de Curtea de Apel Cahul din arest la domiciliu, Viorel Berliba a revenit în funcţia de avocat. El pledează nevinovat, iar dacă se va demonstra contrariul, el riscă până la şapte ani de puşcărie. 

Lasă un comentariu