REFORMA ÎN JUSTIŢIE: În Moldova vor fi mai puţine judecătorii. Vor fi mai eficiente?

Embed:

Ministerul Justiţiei propune fuzionarea unor instanţe teritoriale, care suportă cheltuieli nejustificate. Astfel, din cele aproape 50 de judecătorii, câte sunt acum, ar putea rămâne doar 15. Un proiect de lege în acest sens va fi discutat, astăzi, la şedinţa de Guvern.    

Potrivit proiectului, vor fi unite mai multe instanţe judecătoreşti teritoriale.

De exemplu, în componenţa judecătoriei Chişinău vor intra instanţele sectoarelor Centru, Buiucani, Râşcani, Botanica şi Ciocana. Judecătoria din Bălţi va include instanţele din Făleşti şi Sângerei.

Documentul prevede crearea a 15 instanţe judecătoreşti teritoriale de bază, care vor administra activitatea instanţelor aflate în subordinea lor. Potrivit proiectului, toate instanţele teritoriale vor avea un singur vicepreşedinte, cu excepţia judecătoriei din Capitală.

Dacă documentul va fi aprobat, acesta va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2017, iar reorganizările se vor face până 2027. Printre scopurile reformei se numără reducerea cheltuielilor prin repartizare lor în funcţie de volumul muncii, optimizarea activităţii şi reducerea termenilor de examinare a dosarelor.

Pe de altă parte, tot mai mulţi judecători sunt nemulţumiţi de condiţiile inadecvate în care activează. Potrivit magistraţilor, birourile instanţelor sunt prea mici, iar mobilierul este învechit. Ei susţin că, deseori, din lipsă de spaţiu, sunt nevoiţi să examineze dosarele în aceeaşi încăpere. 

Totodată, ei se plâng că sălile de judecată nu sunt dotate cu aparate de aer condiţionat, iar în sezonul rece sunt încălzite insuficient. Mai mult, magistraţii spun că sunt deranjaţi în timpul proceselor de oamenii care se înghesuie în săli. Unii judecători au sesizat şi problema lipsei calculatoarelor şi a spaţiilor pentru păstrarea dosarelor. Cel mai des, actele sunt ţinute în seifurile şi dulapurile din birouri.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu