Reformă în favoarea bolnavilor cu tulburări mintale. Mii de pacienţi au beneficiat de asistență în centre comunitare sau la domiciliu

Embed:
Tot mai puțin bolnavi cu tulburări mintale sunt plasaţi în spitalele de psihiatrie. Datorită reformei, implementate de autorități, în ultimii 5 ani, 3.000 de astfel de pacienți au beneficiat de asistență în centrele comunitare sau la domiciliu, evitând astfel încălcarea drepturilor acestora și separarea lor de societate. Subiectul a fost discutat în cadrul unei ședințe a Comisiei parlamentare privind protecția socială, sănătate și familie.

Anul trecut, zilnic, statul cheltuie câte 260 de lei pentru fiecare bolnav.

"Decalajul de cifre nu înseamnă excluderea pacienţilor din serviciu, dar schimbarea accentelor de prestare a serviciilor în staţionar, care sunt considerate defovarizate pentru pacienţii ce pot fi ajutaţi la nivel de asistenţă prin prestarea serviciilor aproape de familie", a menţionat Rodica Scutelnic, secretar de stat la Ministerul Sănătăţii.

Specialiştii sunt convinşi că izolarea de societate a acestor bolnavi trebuie făcută numai în cazuri extreme. Pentru cei care suferă de tulburări mintale ușoare, au fost înființate 40 de centre de reabilitare. Pentru întreţinerea lor anual din bugetul de stat sunt alocate circa 25 milioane de lei.

Totuşi, cea mai mare problemă rămâne a fi lipsa cadrelor calificate. În 12 raioane ale țării nu există psihiatri pentru copii, iar din cauza salariilor mici mulţi specialişti pleacă peste hotare.

În Moldova, 78 de mii de persoane suferă de tulburări psihice. Cei mai mulți dintre ei sunt bărbați - aproximativ 46 de mii.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu