Reforma Guvernului, oportună şi necesară pentru eficientizarea muncii şi o mai bună drămuire a banilor publici

Embed:

Reforma Guvernului este una necesară şi binevenită pentru eficientizarea muncii şi o mai bună drămuire a banilor publici. De această părere sunt invitaţii emisiunii Fabrika, de aseară.

Potrivit invitaţilor din platou, această iniţiativă implică multă muncă şi responsabilitate, iar astfel în cadrul instituţiilor vor ajunge oameni competenţi.

"Este cert că Republica Moldova nu are capacitatea, inclusiv financiară, de a întreţine un Guvern atât de mare. Şi este foarte important ca banul public sa fie folosit aşa cum presupune funcţionarea unui stat normal. Primul ministru să fie cel care să gestioneze activitatea Guvernului şi cuvântul dumnealui să fie, dacă nu ultimul, cel puţin să fie unul auzit, atunci când se propun miniştrii, care trebuie întradevăr să fie nişte manageri destul de capabili", a comunicatpurtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gămurari.

Specialistul în economie, Sergiu Gaibu, este de părere că pentru a se ajunge la rezultatul dorit va fi nevoie de un plan bine definit şi multă muncă.

"Nimeni nu contest faptul că este nevoie de efectuat reforma. Dar ca să fie clar efectuată această reformă trebuie să fie un plan foarte bine definit, primul punct al căruia trebuie să fie inventarierea proceselor, analiza lor, analiza tuturor funcţiilor şi eliminarea tuturor proceselor care sunt inutile", a afirmateconomistul, Sergiu Gaibu.

"Comasarea este necesară ca o componentă a acestei reforme. Dar este importantă şi competenţa acestor ministere şi cel mai important este calitatea capitalului uman care va fi inclus în noua organigramă", a declarat directorul Institutului Economiei de Piaţă, Roman Chircă.

Invitaţii din platou sunt de părere că după comasarea Ministerelor, în instituţii vor munci doar oameni profesionişti care vor putea fi remuneraţi pe măsură.

"O formulă de guvernare restrânsă este mai stabilă, mai uşor de gestionat. De exemplu, în condiţiile în care procesele sunt optimizate, este optimizată şi formula de lucru, personalul, prin aducerea unor oameni competenţi şi stăpâni pe domeniile lor", a afrmat analistul media, Cristian Tabără.

Miercuri, preşedintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a anunţat că formaţiunea pe care o conduce dă startul unei reformări profunde a Guvernului.

Şapte ministere din cele 16 existente în prezent vor fi lichidate. În acest mod, PDM îşi propune să eficientizeze activitatea instituţiilor guvernamentale şi să reducă birocraţia şi corupţia. Liberalii au declarat într-un comunicat de presă că susțin necondiționat inițiativa democraților.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu