Reformă administrativă la Primăria Capitalei. Patru Direcţii ar putea fi optimizate

Embed:

Activitatea mai multor direcţii şi întreprinderi municipale se suprapun, iar în procesul administrativ sunt implicate prea multe persoane. Este concluzia un raport de audit intern, care i-a fost prezentat Silviei Radu. Primarul Interimar a declarat că cel puţin patru direcţii ar putea fi optimizate, pentru a eficientiza activitatea municipalităţii.

Potrivit raportului de audit intern, municipalitatea are în subordinea sa 18 subdiviziuni structurale, 14 direcţii şi cinci preturi. Silvia Radu a declarat că Direcţia Agricultură, cea Socio-ecologică sau Cultură ar putea fi optimizate.

"Sunt instituţii juridice separate. Fiecare dintre ele are şi contabilul şef aparte şi resursele umane aparte, toată structura care încarcă şi suprapune funcţii, care sunt inexplicabile cum pot fi incluse într-o administraţie publică", a spus primarul interimar al Capitalei, Silvia Radu.

Şi şeful Direcţiei Audit Intern, Roman Vitiuc a recunoscut că în organigrama municipalităţii sunt mai multe lacune, care ar trebui înlăturate.

"Sunt cazuri când astfel de regulamente au fost aprobate înainte de anii 2000. S-au depăşit inclusiv şi termenele, s-au depăşit anumite acte normative, regulamentele fac referinţă la anumite acte abrogate deja", a spus şeful Direcţiei Audit Intern, Roman Vitiuc.

Silvia Radu a declarat că reforma administrativă pe care o planifică vizează şi Întreprinderile Municipale.

În prezent Primăria Chişinău şi Consiliul Municipal are acţiuni în 95 de entităţi economice, din care fac parte şi întreprinderile municipale. 33 dintre ele sunt în proces de insolvabilitate, din cauza datoriilor.

Silvia Radu s-a arătat nemulţumită de felul în care acestea activează.

"Avem o întreprindere care este responsabilă de coşurile de gunoi. Dacă gunoiul a căzut jos, deja întreprinderea care colectează acest gunoi din coş nu mai este responsabilă de ce a căzut jos. Dacă gunoiul a căzut pe trotuar, atunci întreprinderea responsabilă este una, iar dacă a căzut pe carosabil, atunci întreprinderea responsabilă este alta", a spus primarul interimar al Capitalei, Silvia Radu.

La următoarea şedinţă a Consiliului Municipal, aleşii locali vor decide dacă aprobă schimbările propuse de Primăria Chişinău.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu