REFERENDUMUL REPUBLICAN 2019. Vezi aici procedura de votare

Embed:

Moldovenii sunt aşteptaţi mâine la urne şi pentru a participa la referendumul republican consultativ. În cadrul acestuia, alegătorilor le vor fi adresate două întrebări ce ţin de reducerea numărului de deputaţi din Parlament şi revocarea sau demiterea aleşilor poporului pentru neîndeplinirea angajamentelor. 

Potrivit Codului Electoral, la referendumul consultativ sunt supuse problemele de interes național, cu scopul de a afla opinia poporului. Deciziile definitive sunt luate, ulterior, de către autorităţile publice competente.   

Unul dintre cele două buletine de vot pe care le vor primi alegătorii în secţia de votare conţine întrebarea: "Sunteţi pentru reducerea numărului deputaţilor din Parlament de la 101 la 61?" Acest buletin are culoarea galben pal.

Cel de-al doilea este bej şi conţine următoarea întrebare: "Sunteţi pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputaţii din funcţie dacă nu îşi îndeplinesc corespunzător obligaţiile lor?”.

Alegătorii trebuie să aplice ştampila cu inscripţia "Votat" în interiorul unui singur cerc de sub patrulaterul în care este înscris cuvântul "pentru" sau "contra"

În cursa electorală pentru referendumul consultativ s-au înscris cinci partide.   

Partidul Democrat din Moldova, care a inițiat plebiscitul, pledează "pro" pentru ambele întrebări. Trei formațiuni, şi anume PCRM, partidul "Democrația Acasă" și "Voința poporului" se pronunță contra. Iar partidul "Speranța-Nadejda" susține reducerea numărului de deputați, dar este împotriva revocării din funcție a aleșilor poporului.

Pentru ca referendumul să fie declarat valabil este necesară participarea a cel puțin o treime din alegătorii înscriși în listele electorale.

Potrivit programului calendaristic, aprobat de Comisia Electorală Centrală, procesele verbale cu rezultatele votului urmează să ajungă la CEC până în data de 26 februarie, inclusiv.

Comisia urmează, până în 4 martie, să transmită hotărârea privind rezultatele referendumului la Curtea Constituţională, care va confirma sau infirma rezultatele plebiscitului până în 14 martie.  

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu