Referendumul privind aderarea Moldovei la Uniunea Vamală Euroasiatică - motiv de dispută

Embed:

Subiectul iniţierii referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală Euroasiatică a provocat discuţii aprinse la emisiunea Fabrika. În timp ce unii invitaţi se declarară în favoarea unei asemenea perspective, alţii spun că plebiscitul va pune punct integrării europene a ţării noastre.

"Consider că nu ne ducem noi nicărieri în UE în următorii 20-30 de ani, dar ţara are nevoie să supravieţuiască astăzi. În acest sens, consider că referendumul este unul logic, în condiţiile Moldovei, cu atât mai mult că accentele principale nu se pun pe integrarea politică. Accentele se pun pe integrarea economică",  a precizat co-preşedintele Partidului Popular Socialist, Victor Stepaniuc.

Alţi invitaţi sunt de altă părere.

"Este mai degrabă un demers politic foarte clar. Unde ne propun să mergem social-democraţii? Într-un spaţiu despotic, non-democratic deci trei Rusia, Kazahstan şi Belarus, trei state, care nu au cunoscut niciodată democraţia.  Cu două din aceste state am avut grave probleme economice, mă refer la Federaţia Rusă şi cu Kazahstanul la fel, am avut anumite probleme", a subliniat deputatul neafiliat, Mihai Godea.

Potrivit analistului politic Igor Boţan opţiunea aderării Republicii Moldova la Uniunea vamală, în mod cert, pune cruce pe integrarea europeană a Republicii Moldova: "Ultimul filtru este Parlamentul, care este obligat potrivit codului electoral să declare refendumul dacă CEC va spune că a adunat numărul necesar de semnături, dare u sunt convins că Parlamentul nu va vota".

"Această iniţiativă cred că urmăreşte în primul rând, scopul principal, partidele politice extraparlamentare mai ales, ele sunt în criză de idei cum ar putea să fie în prim planul vieţii politice. Orice referendum mobilizează atât membrii acestui partid, ca să fie activi ca despre acest partid să se cunoască, să se ştie",  a punctat analistul politic, Valentin Dolganiuc.

Amintim că, ieri, Comisia Electorală Centrală (CEC) a înregistrat grupul de iniţiativă pentru organizarea unui referendum republican. Hotărârea vine după ce social-democraţii au decis să-i întrebe pe alegători dacă vor sau nu ca Republica Moldova să adere la Uniunea Euroasiatică Rusia-Belarus-Kazahstan.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu