Referendumul consultativ, DECLARAT VALABIL. REZULTATELE preliminare oferite de CEC

Embed:

Referendumul republican consultativ este valid. Anunţul a fost făcut de preşedintele CEC, Alina Russu. Potrivit datelor oficiale preliminare, aproximativ 39 la sută dintre alegătorii prezenţi la urne și-au spus opţiunea, în cadrul plebiscitului iniţiat de Partidul Democrat. 

Din cele 2.141 secții de votare unde alegătorii și-au exprimat opțiunile privind întrebările supuse referendumului, rămân a fi procesate încă circa 40 de procese-verbale.

Potrivit rezultatelor preliminare oferite de CEC, la întrebarea privind reducerea numărului de deputaţi de la 101 la 61, 790.784 de alegători au ales opţiunea PENTRU, iar
peste 200.812 au ales opţiunea CONTRA.

La întrebarea dacă vor să-i demită pe aleşii poporului care nu-și îndeplinesc angajamentele, 733.125 de alegători au votat PENTRU, iar  260.758 au ales opţiunea CONTRA.

Pentru ca referendumul să fie declarat valabil este necesară participarea a cel puțin o treime din alegătorii înscriși în listele electorale.

Potrivit programului calendaristic, aprobat de Comisia Electorală Centrală, procesele verbale cu rezultatele votului urmează să ajungă la CEC până în data de 26 februarie, inclusiv.

Comisia urmează, până în 4 martie, să transmită hotărârea privind rezultatele referendumului la Curtea Constituţională, care va confirma sau infirma rezultatele plebiscitului până în 14 martie. 

Lasă un comentariu