Referendumul consultativ a lui Dodon va costa bugetul de stat aproape 75 de milioane de lei

Embed:

Referendumul inițiat de președintele Igor Dodon va costa bugetul de stat aproape 75 de milioane de lei. Comisia Electorală Centrală a aprobat astăzi devizul de cheltuieli, care va fi expediat Guvernului și Parlamentului.

Banii vor fi cheltuiți pentru pregătirea campaniei preelectorale și electorale, dar și pentru desfășurarea referendumului consultativ.

"Remunerarea muncii, remunerarea funcționarilor electorali, cheltuielile pentru activitatea consiliilor electorale de circumscripție electorală de nivelul doi, a birourilor electorale și respectiv cheltuielile pentru activitatea secțiilor de votare, alte cheltuieli, achiziționarea bunurilor și serviciilor, precum și stocurile de materiale circulante", a declarat președintele CEC, Alina Russu.

Potrivit hotărârii aprobate de CEC, cei mai mulți bani, peste 40 de milioane de lei, vor fi cheltuiți pentru activitatea birourilor electorale și a secțiilor de votare. Aproape 18 milioane de lei vor fi utilizate pentru activitatea Comisiei Electorale Centrale. Alte 5,6 milioane de lei sunt necesare pentru deschiderea secțiilor de votare peste hotare. 

Anterior, premierul Pavel Filip a declarat că Guvernul nu va finanța referendumul inițiat de Igor Dodon. Șeful Cabinetului de Miniștri a declarat că cele 75 de milioane de lei pot fi utilizate pentru majorarea salariilor angajaţilor din şcoli şi grădiniţe. Totodată, Partidul Liberal a contestat la Curtea Constituțională decretul emis de președinte. Liberalii susțin că documentul este ilegal.

Igor Dodon a inițiat un plebiscit consultativ pe marginea a patru subiecte. Unul dintre ele este abrogarea legii care prevede transferul în datorie publică a creditelor de urgenţă oferite pentru trei bănci. De asemenea, Dodon vrea mai multe împuterniciri pentru dizolvarea Parlamentului, reducerea număruluii de deputaţi în Parlament de la 101 la 71 şi introducerea istoriei Moldovei în şcoli. Referendumul ar urma să se desfășoare în 24 septembrie.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu