Referendum privind demiterea primarului fugar Usatîi. Oamenii spun că au nevoie de un edil acasă, nu prin skype

Embed:

În Bălți va fi organizat un referendum privind demiterea primarului fugar, Renato Usatîi. Decizia a fost luată de Consiliul municipal cu votul secret a 27 de aleși locali din totalul celor 35. Ziua în care va fi organizat plebiscitul va fi stabilită în data de 18 ianuarie de către consilierii municipali.

Aleșii locali din partea formațiunii "Partidul Nostru", condus de Renato Usatîi, nu au vrut să-şi argumenteze decizia.

"Careva comentarii nu este nici timpul, nici locul, nici cazul", a spus Elena Griţco, consilier municipal Bălți.

Consilierii independenți spun că acest plebiscit este un test pentru primarul fugar.

"În Europa, referendumul este norma cea mai democratică. Sunt curios cum vor aprecia locuitorii oraşului cei trei ani de conducere ai lui Renato Usatîi", a declarat Oleg Topolniţki, onsilier municipal Bălți.

Potrivit Codului Electoral, urmează ca, în următoarele 15 zile, consiliul local să adopte a doua decizie privind desfăşurarea referendumului.

"Această decizie trebuie să conţină data privind desfăşurarea referendumului local, motivele revocării acestuia. Comisia Electorală Centrală solicită şi opinia Cancelariei de Stat privind legalitatea adoptării deciziilor consiliului local", a menţionat Rodica Ciubotaru, vicepreşedintele CEC.

Reprezentantul Cancelariei de Stat spune că aleșii locali au încălcat legea atunci când au organizat votul pentru inițierea referendumului.

"Procedura de iniţiere a referendumului este primordială, însă la baza ei trebuie să stea motivaţia. Trebuie să dea o apreciere a activităţii lui: care au fost neajunsurile, din ce cauză. Erau obligaţi să facă acest lucru, fiindcă mâine, poimâine va fi referendum. Noi cheltuim bani publici pentru ce?, a spus Nicolae Uncuţă, reprezentantul Cancelariei de Stat.

Oamenii spun că au nevoie de un primar acasă, nu prin skype: 

"Referendumul trebuia să fie mai demult, nu acum. Ce ne trebuie nouă primar după graniță? Dvs. mergeți pe uliță să vedeți cât gunoi este, mai puțini copaci în pădure sunt decât gunoi în oraș și câini. La noi în Bălți nu-i lume care poate să-l înlocuiască pe Renato Usatîi?"

"Primarul trebuie să fie în oraș, nu în altă parte. Trebuie de aici şi să administreze, nu acolo unde se află. Trebuie să alegem un om care să fie mereu aici."

"El trebuie să meargă, să vadă ce se face în jur. Să simtă pulsul țării, nu prin auzite și prin transmisiune."

După scandalul deșeurilor din oraș, Renato Usatîi a declarat pe o reţea de socializare că este gata să plece din funcție, dacă pentru demiterea lui vor vota 51 la sută din participanții la plebiscit. Asta chiar dacă legea prevede că pentru revocarea din funcție a primarului trebuie să voteze 36.644 de alegători, adică tot atâția câți l-au ales, plus un vot.

Problema salubrizării a apărut acum două săptămâni când administraţia locală a reziliat contractul cu agentul economic care presta servicii de evacuare în oraş. Guvernul a intervenit după ce a primit mai multe plângeri de la cetățeni, dar și o solicitare de ajutor de la primăria din Bălți. Ulterior, primarul interimar al orașului, Igor Șeremet, şi trei directori ai întreprinderilor municipale și-au dat demisia pe motiv că nu vor să mai accepte indicații transmise prin Skype.

Primarul de Bălți nu este la locul de muncă din 7 septembrie 2016. Acesta este în căutare internațională. El este învinuit de tentativă de omor la comandă a bancherului rus Gherman Gorbunțov şi riscă până la 20 de ani de puşcărie.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu