REFERENDUM în Grecia. Poporul elen alege o opţiune VITALĂ economiei ţării

Embed:

Aproape 10 milioane de greci sunt chemați astăzi la urne pentru a spune "DA" sau "NU" creditorilor externi. Secţiile de votare s-au deschis la ora şapte dimineaţa şi se vor închide la ora 19. Ziua este decisivă nu doar pentru arhipelagul elen, ci pentru întreaga Europă, pentru că rezultatul scrutinului poate avea consecinţe asupra economiei comunitare. 

Întrebarea la care trebuie să răspundă grecii este "Ar trebui să fie acceptată propunerea care a fost înaintată de Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional la reuniunea Eurogrup din 25 iunie 2015?"

În schimbul unei serii de măsuri de austeritate, care presupun, inclusiv, creşterea impozitelor şi tăieri de salarii şi de pensii, Atena ar urma să obţină prelungirea prelungirea programului de salvare.

Reformele sunt în contradicţie cu promisiunile electorale datorită cărora a câştigat alegerile formaţiunea politică a lui Tsipras. Binedispus, oficialul a votat şi nu a ezitat să facă glume. 

"Poporul Greciei a transmis astăzi un mesaj foarte clar. Un mesaj care demonstrează demnitate şi hotărâre. Mesajul este că decizia este în mâinile noastre", a declarat premierul Greciei Alexis Tsipras.

Şi foştii premieri George Papandreou şi Antonis Samaras şi-au exprimat opţiunea electorală.

"Astăzi Grecia îşi decide soarta. Votăm "DA" pentru Grecia, votăm "DA" pentru Europa", a spus fostul premier al Greciei, Antonis Samaras.

Aproape 20.000 de birouri de votare au fost deschise în Grecia. Ca la fiecare scrutin, cetăţenii care locuiesc în străinătate trebuie să meargă în ţară dacă vor să voteze.

Pentru a încuraja participarea la referendum, autorităţile elene au acordat o serie de reduceri la prețurile biletelor de tren, de autobuze interurbane și la cursele aeriene interne.

Potrivit Ministerului grec de Interne, plebiscitul va costa bugetul statului elen aproximativ 25 de milioane de euro.

Cel mai recent referendum a avut loc în Grecia acum 41 de ani, când s-a decis sfârșitul monarhiei, care a fost înlocuit cu republica. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu