Referendum controversat în Egipt. Secţiile de votare sunt păzite de zeci de mii de soldaţi

Embed:

Egiptenii sunt chemaţi, astăzi, la vot în cadrul unui referendum controversat menit să ceară părerea poporului în legătură cu noul proiect al Constituţiei ţării. În timp ce preşedintele ţării, Mohamed Mursi, insistă pe necesitatea actului legislativ, opoziţia nu-l acceptă. Nici în ajunul plebiscitului, violenţele şi protestele de la Cairo nu au încetat.

Chiar în ajunul referendumului, susţinătorii şi oponenţii preşedintelui egiptean, Mohamed Mursi, au organizat proteste de amploare. Violenţele nu au putut fi evitate, cele două tabere ciocnindu-se în oraşul Alexandria. În consecinţă, cel puţin 15 persoane au fost rănite, iar mai multe maşini-incendiate.

Liderul de la Cairo a acordat armatei dreptul de a aresta civili în ziua referendumului, ceea ce a trezit temeri că Egiptul se mişcă înapoi, spre o guvernare militară. Astfel, în apropierea secţiilor de votare au fost mobilizate transportatoare blindate şi zeci de mii de soldaţi. Plebiscitul se va desfăşura pe parcursul a două zile şi asta deoarece nu există suficienţi judecători care să monitorizeze toate birourile de vot.

Referendumul cere egiptenilor să accepte sau să respingă noua Lege Supremă, care trebuie să intre în vigoare înainte de alegerile naţionale de la începutul anului viitor. Proiectul de Constituţie este susţinut de preşedintele egiptean, care îl consideră singura cale de depăşire a crizei prin care trece ţara.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu