RED-urile cer majorarea tarifelor la curent cu 9-12 la sută. ANRE se gândeşte

Embed:

RED-urile au solicitat Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică să majoreze tarifele pentru energia electrică cu 9-12 la sută. De mâine, ANRE va începe consultările privind solicitările de majorare a tarifului. 

Potrivit unui comunicat al ANRE, şi Întreprinderea de stat “Moldelectrica” a cerut majorarea tarifului de transport, de la 6,76 de bani pentru un kWh până la 10,73 de bani. De mâine, ANRE va începe consultările publice cu toţi reprezentanţii RED-urilor. Taxele finale pentru consumatori nu vor fi aprobate înainte de pronunţarea deciziei ANRE privind ajustarea tarifului de transport pentru "Moldelectrica". Din aprilie, noile contracte de import al energiei electrice prevăd creşterea tarifelor cu 13,2 la sută. În prezent, toate RED-urile importă energie electrică cu un preţ de 6,9 cenţi pentru un kWh.

În ultimii 14 ani, preţul energiei electrice a crescut de şase ori în centrul şi sudul ţării şi de 5,5 ori în nordul republicii. Astfel, dacă în anul 1997 energia electrică costa 24 de bani pentru un kilowatt, în prezent, preţul curentului electric este de un leu şi 43 de bani. 

Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, furnizorul de energie electrică RED Union Fenosa a început să livreze curent electric, din anul 1997, la un preţ de 24 de bani.

În 2001, costul energiei electrice livrate aproape că s-a triplat şi a ajuns la 68 de bani pentru un kilowatt. Iar, până în anul 2003 au mai fost efectuate patru scumpiri, astfel că, un kilowat de energie electrică costa 80 de bani.

Tot în 2003 RED Union Fenosa a ieftinit cu doi bani preţul pentru un kilowatt, care ajungea să coste 78 de bani, valoare ce s-a menţinut până în 2007. În acelaşi an a fost operată, însă, o altă majorare - cu 18 bani, iar un an mai târziu preţul unui kilowatt a crescut cu încă 14 bani, ajungând la un leu şi zece bani.

Ultima scumpire a avut loc în 2010, preţul unui kilowat de energie electrică fiind deja de un leu şi 33 de bani. Ceilalţi doi furnizori de curent, RED Nord şi RED Nord-Vest au intrat pe piaţa moldovenească în anul 1999 şi au început să livreze energie electrică cu 50 de bani pentru un kilowatt.

Timp de doi ani cei doi furnizori au scumpit energia electrică cu 15 bani, iar în 2003 au majorat tariful ajungând la 70 de bani pentru un kilowatt. Din 2003 şi până în 2007, costul energiei electrice livrate a rămas la valorea de 70 de bani, iar în 2007 a ajuns la un leu şi un ban.

Un an mai târziu, preţul curentului electric a ajuns un leu şi 20 de bani pentru un kilowatt, iar în 2010 costul unui killowatt a ajuns la un leu şi 43 de bani. De atunci, furnizorul nu a mai scumpit energia electrică.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu